Statistică îngrijorătoare în Dolj. Aproape jumătate din populaţia activă a judeţului nu munceşte

Data publicării:
190913 statistica dolj

Peste 30% din populaţia activă din judeţul Dolj nu are un loc de muncă şi nici nu figurează în statisticile de la şomaj. Autorităţile susţin că este vorba de oameni care nu au avut niciodată un loc de muncă, majoritatea din mediul rural. Dacă la aceste cifre adunam şi şomajul oficial, rezultă că aproape jumătate din populaţia aptă de muncă a judeţului nu munceşte.

Loredana Dorobanţu are 30 de ani şi locuieşte în comuna Breasta. la 10 km de Craiova. Femeia nu a lucrat niciodată, pentru că, după căsătorie, a preferat să stea acasă şi să îşi crească copiii. Pentru că nu a lucrat niciodată şi nici nu s-a declarat şomer la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Loredana nu apare în statistici.

„Am făcut un copil şi nu a avut cine să stea cu el şi am stat cu el acasă şi după aceea a urmat al doilea. E cam greu de găsit, pentru 5-6 milioane să pleci de acasă, e foarte greu. Drumul e jumătate şi cu ce rămân? Nu rămân cu nimic şi nu am cu cine să las fetele”, spune Loredana Dorobanţu.

Ca să aflăm câte alte cazuri asemănătoare cu cel al Loredanei există, am plecat în căutarea datelor oficiale. Prima oprire: Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj. De aici vom obţine numărul exact al persoanelor apte de muncă din judeţ şi al salariaţilor.

„La nivelul judeţului Dolj, populaţia cuprinsă cu vârste între 19 şi 64 de ani totalizează 450.597 persoane. Efectivul salariaţilor, la finele lunii iunie, totalizau 123.580 de persoane”, a precizat Mariana Tănase, director executiv Direcţia de Statistică Dolj

Următoarea oprire, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, de unde aflăm numărul exact al şomerilor din Dolj.

La sfârşitul lunii august 2013, s-a înregistrat o rată a şomajului de 7,44% corespunzătoare unui număr de şomeri de 21.314 persoane”, a spus Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj.

Şi mai avem o singură categorie de persoane despre care trebuie să aflăm informaţii: numărul de pensionari anticipat şi pe caz de boală.

La acest moment, în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Dolj, din numărul total de pensionari, un număr de 56.687 persoane au vârsta mai mică sau egală cu cea de 64 ani”, spune Daniela Becheru, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Dolj.

La aceste date adăugăm şi cei 137.520 de oameni care obţin venituri din diverse surse. Cu toate aceste date, facem un calcul simplu. Din numărul total de persoane apte de muncă, le scădem pe cele care apar în statistici. Rezultă o diferenţă de 111.496 de persoane care nu se găsesc în evidenţe. Practic, statul nu ştie cu ce se ocupă aceşti oameni şi face doar presupuneri.

"Acele persoane de la ţară beneficiază de venitul minim garantat. Nu ştiu să vă răspund dacă ei au şi un hectar, o jumătate de hectar, două hectare sau muncesc pământul. Este o sumă pe care Guvernul o acordă", a spus Marius Deca, prefectul judeţului Dolj.

Datele de la Inspecţia Socială dovedesc însă că nici măcar de venit garantat nu beneficiază aceşti 111.000 de oameni.

"În judeţul Dolj, la ultima situaţie statistică înregistrată cu beneficiarii în plată sunt în jur de 14.200 de familii. Am avut, la începutul anului, 14.600", a precizat Marius Simcelescu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj.

Situaţia din Dolj se regăseşte în fiecare judeţ al ţării, într-o proporţie mai mare sau mai mică. Sute de mii de oameni care au vârsta activă pentru piaţa muncii lipsesc din evidenţele statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri