Suedezii susţin financiar şi în acest an şcoala din Cireşu, judeţul Mehedinţi

Data publicării:
160913 SCOALA CIRESU

La Cireşu, Mehedinţi, astăzi clopoţelul a sunat pentru un nou an şcolar. Cu părinţii alături, emoţii, dar şi cu bucuria revederii cu colegii şi profesorii, 70 de elevi au revenit în bănci. Este singura dată în an când vin împreună cu familia la şcoală. Pentru că ei vor rămâne majoritatea la cămin. Autorităţiile locale susţin că această şcoală funcţionează doar cu ajutorul financiar al sponsorilor din Suedia.  

Majoritatea copiilor au fost emoţionaţi la festivitatea de deschidere a noului an şcolar. Andra este una dintre elevele şcolii. Are 9 ani şi locuieşte în satul Bunoaica. S-a trezit devreme, să nu cumva să întârzie la şcoală. Este în clasa a II-a şi se bucură de condiţiile de la şcoala din Cireşu. Părinţii fetei spun că fără ajutorul sponsorilor, mulţi dintre copiii de aici ar fi abandonat şcoala.

"Ca şi părinte, este foarte binevenită, pentru că, în general, la ţară, sunt copii şi familii şi cu putere de susţinere mai mare şi cu putere de susţinere mult mai mică", spune Anişoara Brânzan, mama Andrei.

Şi în acest an, familia de suedezi va oferi burse şcolare pentru elevii care provin din familii cu situaţie materială precară.

„Cei care au fost în România, anul trecut, au prezentat celorlalţi sponsori faptul că sumele donate de dumnealor au fost eficient folosite”, a spus Nicolae Dragu, directorul Şcolii Cireşu.

Lunar, suedezii trimit câte 25 de euro pentru fiecare dintre cei 60 de elevi de la internatul din Cireşu.

„Strângem banii pe tot anul şi nu este foarte greu. Oamenilor le place să ajute. Avem mulţi prieteni şi mai avem şi sprijinul unui cor de gosspel, care a susţinut multe concerte, Jesus Christ Superstar în special, şi au donat banii pentru a cumpăra diverse lucruri scumpe pentru această şcoală”, a spus Irene Fager, sponsor.

Poveștile celor de la internatul din Cireșu pot părea triste pentru copilul citadin, legat de gadgeturile moderne, de părinții care sunt în preajma lor tot timpul. Pentru ei, însă, e o mare oportunitate că au putut să ajungă aici și să învețe carte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri