Târg apicol la Craiova. 2014 a fost un an foarte prost pentru apicultori  

Data publicării:
090215 targ apicol

Vremea a stricat complet planurile apicultorilor care se plâng că 2014 a fost un an dezastruos pentru ei, iar unii sunt chiar în pragul falimentului. Peste 100 de producători au venit la Târgul Apicol deschis la Craiova să vândă miere, stupi şi faguri, în speranţa că vor mai recupera din pagubă. Şi mulţi au găsit repede cumpărători, convinşi că mierea este sută la sută naturală. 

Victor Cimil are peste 200 de familii de albine şi a produs anul trecut două tone de miere, de trei- patru ori mai puţin decât în mod normal.

"Cel mai slab an apicol care l-am prins eu şi tatăl meu, de 60 de ani încoace. Avem totuşi miere bine diversificată, în cantităţi mici. Suntem la nivelul teoretic al falimentului”, a spus Victor Cimil - apicultor din Arad.

În ciuda producţiei slabe, mierea românească este de calitate şi a răspuns cerinţelor pentru export. În fiecare an, 80-90% din produsele apicole ajung peste hotare.

"Aceste produse au fost şi la Berlin expuse ,acolo s-au vândut 400 de kg ,au rămas 120 şi m-am prezentat aici cu ele", a spus Ion Bărbuţ - apicultor din Băile Herculane.

"Încă La noi consumul este foarte redus .Ca o comparaţie în Germania este de cel puţin 4 ori mai mare pe cap de locuitor consumul de produse apicole", a explicat Constantin Bădescu - organizator.

Înainte de a cumpăra mierea, vizitatorii au putut vedea cum se desfăşoară activitatea albinelor într-un stup.

Pentru că producţia de miere a fost foarte slabă, unii apicultori au găsit şi alte soluţii pentru a recupera din pagubă.

"O mică invenţie de-a mea.Trebuie să ne reprezentăm ţara şi peste hotare. Se mai poate face să arate şi munţii şi zona de deal, toate cu sortimente de miere de culori diferite", a spus Victor Cimil - apicultor din Arad.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri