Sari la conținut

Trei familii de sinistraţi, în case noi. La Vaideeni, casele sunt construite, în prezent, de Arhiepiscopie

Doar trei familii din cele 25 de sinistraţi din Vaideeni, Vâlcea se vor muta în această iarnă în case noi. Primarul speră ca în curând să se apuce şi de cea de-a patra. Materiale de contrucţii ar fi pentru toate casele, dar nu sunt bani pentru a plăti o firmă care să le contruiască. Materialele sunt depozitate afară şi cu siguranţă, spun autorităţile, se vor deteriora. Primarul speră ca prefectul judeţului să mai facă intervenţii la Guvern şi să le aloce banii necesari.

Mălin Racolţa se numără printre sinistratii norocoși. Dacă vremea va fi bună până la sărbători se va muta în casa nouă împreună cu familia. Pe 29 august, când a venit viitura, el, soția și cei doi copii au rămas doar cu hainele de pe ei.

''Copii îi am pe la părinţi, la socri.

-Nu aţi putut să îi ţineti aici.

-Nu, nu. I-am ţinut 3 zile şi s-a îmbolnăvit băiatul. Este foarte frig seara, mai ales când ninge. E un condens acolo foarte urât.'', a povestit Mălin Racolța, sinistrat.

Cele 3 case sunt construite de Arhiepiscopia Râmnicului și în curând urmează şi a patra. Ceilalţi mai au însă de așteptat.

''Mi-a luat un perete din spate şi nu mai am unde sta. Au zis că ne face şi nouă. După ce termină pe astea zice că se apucă şi de casele noastre, dar nu ştiu când.'', a spus o femeie.

''O să facă astea începând de la primăvara încolo, eu de unde ştiu.'', a spus un alt localnic.

În timp ce oamenii stau în condiţii grele de trai, materialele de construcţii zac într-o curte.

Iar casele au fost ridicate destul de repede. Constructorul s-a apucat de lucrări cu doar o săptămână în urmă.

-Dacă ar fi vremea bună în cât timp aţi termina construcţiile?

-Două săptămâni, în două săptămâni am fi gata, cu ele acoperite şi mai rămâne finisajul, dacă om avea timp, timpul e scurt, vin sarbatorile., a precizat Tudor Ilie, constructor.

''Chiar săptămâna aceasta a rămas să luăm legătura cu domnul prefect să fac din nou demersurile necesare pentru rezolvarea problemei?

-Aveţi promisiuni?

-Sperăm. Speranţa moare ultima.'', a spus Daniel Băluță, primarul comunei Vaideeni.

Prefectura Vâlcea a făcut solicitare la Guvern pentru bani pentru execuţie la începutul lunii octombrie.

''Prefectura nu are bani. Am făcut către Guvern să ne dea bani şi pentru cei ce execută lucrarea. Nu ne-a comunicat până acum, nu ne-a dat un răspuns, nu ne-a dat banii. Aşteptăm.'', a declarat Dumitru Cornoiu, prefectul judeţului Vâlcea.

La începutul lunii august o viitură a făcut prăpăd la Vaideeni. Apele revărsate ale Bistriţei au afectat peste 300 de locuinţe dintre care 25 au fost distruse în totalitate.