Un studiu făcut în 20 de şcoli din Olt arată că elevii cu părinţii plecaţi în străinătate au schimbări de comportament

Data publicării:
221013 scoli studiu

Elevii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate au schimbări de comportament, devin agresivi şi absentează de la şcoală. Este rezultatul unui studiu făcut în 20 de şcoli din judeţul Olt de reprezentanţii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. Conform studiului, în judeţ sunt doar două şcoli care oferă consiliere copiilor.

Diana Saca are 17 ani şi este elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Gheorghe Ion Roşca” din localitatea Osica, judeţul Olt. Tatăl fetei a plecat în urmă cu opt ani la muncă în Italia. Despărţirea de acesta a fost foarte grea şi deşi vorbeşte zilnic la telefon cu el şi pe reţelele de socializare, îi este tot mai greu.

Psihologul liceului o consiliază săptămânal pe Diana, dar şi pe alţi 38 de elevi care sunt în aceeaşi situaţie.

„Întâlnirile cu elevii se realizează săptămânal, cu programare periodică. Modificări în comportamentul elevilor, la început se vede o schimbare, de obicei copiii suferă o traumă când sunt părăsiţi de părinţi”, a spus Ionela Tudorică, psiholog

Pentru a-i ajuta să treacă mai uşor peste despărţirea de părinţi, conducerea liceului din Osica îi implică în diverse activităţi şi mai mult chiar i-a trimis în excursii gratuite.

„I-am implicat în diverse activităţi de protejare a mediului, de mâncare sănătoasă, excursii în care au beneficiat de masă, cazare şi transport gratuit”, a precizat Sorina Iacob, director al Liceului Teoretic „Gheorghe Ion Roşca” din Osica.

Consilierii psiho-pedagogi au format câte două grupe distincte, formate din copii cu ambii părinţi acasă, prima, şi copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi, cărora le-au aplicat un chestionar. Rezultatele sondajului arată însă că elevii din cea de-a doua categorie sunt afectaţi de despărţirea părinţilor şi recurg la un comportament nu tocmai normal.

„Vorbim aici despre absenteism, despre o motivaţie şcolară fluctuantă sau chiar în scădere continuă, despre un sentiment de abandon pe care îl au copiii, un sentiment de insecuritate, de lipsă de afecţiune, chiar şi lipsă de educaţie”, a precizat Speranţa Mihalcea, director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Olt.

În şcolile din judeţul Olt sunt înscrişi aproximativ 3.000 de elevi ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate. Doar câţiva dintre aceştia sunt consiliaţi de 47 de psihologi, pentru că în toate unităţile şcolare din mediul urban există cel puţin un psiholog, pe când în mediul rural doar două şcoli au în organigramă psihologi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri