Sari la conținut

Viaţa după inundaţii. Localnicii afectaţi dorm la vecini sau în sala de sport a liceului  

Viaţa localnicilor din Novaci stă pe loc şi acum, la o săptămână de când apele s-au retras. Localnicii afectaţi de viitura de pe râul Gilort, dorm în continuare la vecini sau în sala de sport a liceului. Tot de atunci se chinuie să scoată mâlul din case. Le lipsesesc însă forţa şi speranţa că vieţile lor vor intra pe un făgaş normal.

În casa Ioanei Pleşcău, mâlul are aproape jumătate de metru. Viitura a surprins-o în casă, împreună cu fiul ei. Amândoi au fost scoşi din locuinţa de salvamontişti.

''Unde să dormi în mizeria asta, dormim la o vecină, nu avem posibilitate să dormim, găsirăm animalele moarte, s-au împuţit, vai de capul nostru.'', a povestit Ioana Pleşcău.

În doar câteva minute, viitura a măturat şi gospodăria Irinei Mailat. Femeia a rămas fără casă. Acum locuieşte împreună cu fiica ei de 12 ani în internatul unui liceu din Novaci. Primeşte mâncare de la primărie şi se spală la spital sau la vecini.

''E apa, dar este rece, nu e apa calda, cand ma duc la spital, cand la nepoata mea.'', a spus Irina Mailat.

Femeia stă de dimineaţa până seara în faţa primăriei. Speră că autorităţile îi vor da o veste bună: că îi vor face rost de o locuinţă.

''Vine iarna pe capul meu si nu am unde sa ma duc cu fetita. Am ramas pe drumuri, mi a luat tot, tot, tot. n am ramas cu absolut nimic.'', a mai spus Irina Mailat.

La Novaci, în satul Pociovaliştea este agitaţie. Autorităţile nu au reuşit să scoată mâlul nici de pe drumul sătesc, nici din curţile oamenilor.

Autorităţile locale sunt îngrijorate de faptul că banii de la Guvern nu au ajuns în conturi. 2 milioane de lei au fost alocaţi. În acest moment, lucrările urgente sunt efectuate cu bani din bugetul local.

''Avem ceva bani alocaţi de la bugetul local pentru a gestiona situaţia în condiţii cât de cât bune. Banii au fost alocaţi pentru a repara în primul rând drumurile.'', a declarat Ion Manta, viceprimarul localităţii Novaci.

Viaţa localnicilor din Novaci a fost dată peste cap în urmă cu o săptămână, când o viitură de 6 metri a venit pe râul Gilort.