Vor să muncească peste hotare. Zeci de şomeri se interesează zilnic la AJOFM Olt de posturi în Danemarca, la cules de mazăre

Data publicării:
260314 MUNCA 21

Vor să muncească peste hotare, dar în România nici nu se gândesc să lucreze în aceleaşi condiţii. Zeci de şomeri se interesează zilnic la AJOFM Olt de locuri de muncă în Danemarca, la cules de mazăre. În acelaşi timp, în satele din judeţ, fermierii caută fără succes ajutoare în agricultură.

Cristian Lotreanu nu a avut niciodată o slujbă. De 3 ani de când a terminat liceul, visează să lucreze undeva. Oriunde, numai să fie plătit, dar în străinătate. A venit la sediul AJOFM din Slatina cu multă speranţă.

„M-ar interesa un loc de muncă în Danemarca sau oriunde altundeva unde se plăteşte mai bine ca în România”, spune tânărul.

Sunt peste 15.000 de şomeri înregistraţi luna trecută la AJOFM Olt. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt bărbaţi. Nu-i de mirare că ar face orice sacrificiu pentru un loc de muncă. Chiar să îşi lase familiile şi să plece în străinătate, la cules de mazăre.

„Acolo, într-o lună de zile, câştigi cât câştigi aici într-un an”, spune un tânăr.

Oferta angajatorului danez nu este însă foarte generoasă. În jur de 500 de euro pe lună, iar condiţiile de selecţie nu sunt uşoare.

„Să fie flexibili, motivaţi în privinţa programului de lucru, să fie toleranţi şi să aibă respect pentru colegii de echipă”, a precizat Elena Ţane, consilier Eures.

Nu la fel de interesaţi sunt însă şomerii de munca în ţară, în agricultură. Fermierii din Olt se plâng că nu găsesc nici cu 60 de lei pe zi oameni să-i ajute.

„Oamenii pentru muncă în gopsodărie şi la câmp se găsesc greu, iar când se găsesc, te condiţionează şi la bani, şi la ţigări şi la băutură şi la cafele”, a spus Mărin Pelcea, agricultor.

În aprilie, la Slatina sunt aşteptaţi mii de şomeri din toată ţara care vor concura pe unul dintre cele 50 de locuri de culegători de mazăre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri