Ziua Naţională fără Tutun  

Data publicării:
211113 ZI FARA TUTUN

Este Ziua fără Tutun în România, ţară unde una din patru persoane este fumătoare. Studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că tinerii între 18 şi 35 de ani sunt cei mai înrăiţi fumători. Iar ţara noastră este una dintre puţinele state din Uniunea Europeană unde fumatul în spaţii publice este permis.  

Consumul de tutun reprezintă a doua cauză de deces în lume, conform informaţiilor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Anual se înregistrează peste 5 milioane de decese, mai multe chiar decât cele provocate de accidentele de circulaţie, sinuciderile sau consumul de droguri la un loc. Cu toate acestea, fumătorii fie nu se gândesc să renunţe la acest viciu, fie nu pot. Motivele pentru care s-au apucat de fumat sunt diverse. Există însă şi partea adversă, a celor pentru care fumatul nu reprezintă deloc interes.

Psihologii au două explicaţii pentru care tinerii sau adulţii se apucă de fumat. Fie îşi doresc să apaţină unui grup, fie dintr-o nelinişte interioară sau pur şi simplu din curiozitate. Pentru cei care îşi doresc însă să renunţe la viciu, există şi soluţii.

"Primul truc este vorba de propria voinţă. Deci e important să îşi exerciţi voinţa, e inportant să iei această decizie, dar de ajutor poate să fie şi comunicarea către cei din jur a acestei intenţii, de a te lăsa de fumat, pentru că se exercită un control social", a spus Adriana Rotaru, psiholog.

Estimările pentru anul 2020 indică cifre de până la 10 milioane de decese în fiecare an, provocate în general de boli asociate cu tutunul, boli pulmonare, digestive şi chiar cancer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri