Sari la conținut

A învins autorităţile

Direcţia pentru Protecţia Copilului din Galaţi a fost zguduită de un scandal monstru în primăvara acestui an. O serie de înregistrări audio au scos la iveală neregului grave din interiorul unui centru de plasament.

Copiii erau bătuţi cu bestialitate de mai multe asistente. Directoarea centrului a reclamat abuzurile, iar şefii ei au considerat că trebuie să o suspende din funcţie. Femeia şi-a căutat dreptatea în instanţă şi a câştigat.

Carmen Bordei - avocat: "Este vorba despre anularea deciziei de suspendare a contractului de muncă emis de către DGASPC Galaţi. S-a câştigat anularea deciziei de suspendare cu obligarea pentru instituţie la plata drepturilor salariale actualizate şi indexate până la data plăţii efective".

Pe 20 octombrie s-au împlinit opt luni de când şefa centrului de plasament a fost suspendată.

Mioara Gheorghiu - şefa centrului de plasament: "Pentru mine această decizie înseamnă faptul că un sistem învechit e posibil să se schimbe. Îmi doresc să se schimbe lucrurile pentru copiii cu dizabilităţi şi din cadrul centrului, dar şi din cadrul sistemului".

Pentru reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului, decizia definitivă şi executorie a instanţei vine ca o palmă dată sistemului. Hotărârea a fost contestată.

Ciprian Groza - director adjunct DGASPC Galaţi: "Vom vedea şi ultima decizie a Tribunalului sau a Curţii de Apel, şi anume decizia definitivă şi irevocabilă, după care evident că vom respecta decizia luată în justiţie".

Acum, şefii Protecţiei Copilului din Galaţi spun că la centrul de plasament nr. 3 lucrurile sunt bune şi frumoase. De parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ciprian Groza - director adjunct DGASPC Galaţi: "Asta e, s-a terminat. Din punctul meu de vedere lumea e relaxată".

Atât de relaxată încâ a fost uitat un amănunt important.

Adrian Obreja - reporter Digi24: "Deşi înregistrările dovedeau că mai multe persoane agresează copiii cu dizabilităţi, prima concediată a fost chiar şefa centrului de plasament, cea care a şi reclamat aceste abuzuri. A urmat apoi o altă angajată, apoi o alta care acum este cercetată penal. În rest, celelalte asistente se ocupă în continuare de copiii de la acelaşi centru de plasament".

Acum pe masa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi se află un alt dosar care vizează aceleaşi două părţi.

De această dată, instanţa va judeca legalitatea desfacerii contractului de muncă a fostei directoare a centrului de plasament.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc