Sari la conținut

Acte de identitate neridicate de ani de zile

Perioada alegerilor este mereu aglomerată pentru Serviciul de Evidenţă a Populaţiei.

Într-o singură zi, peste 900 de gălăţeni şi-au schimbat buletinele, pentru a putea vota.

Activitatea funcţionarilor are însă de suferit din cauza celor peste 1000 de acte de identitate neridicate de gălăţeni, de luni de zile.

Silviu Bacalum, director Serviciul de Evidenţă a Populaţiei: "Pentru a elibera repede documentele când este multă lume la ghişeu noi am sortat bărbaţi - femei pe litere. Dacă avem la o anumită literă 200 de nume, vă daţi seama ce înseamnă să cauţi. Sunt 1000 de plicuri în plus".

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Dintre cele peste 1.000 de buletine uitate la Evidenţa Populaţiei din Galaţi, 18 au chiar şi un an vechime. Iar legislaţia nu prevede nimic pentru aceşti gălăţeni uituci sau nepăsători".

Mai exact, nicăieri în lege nu este prevăzută o măsură pentru cei care nu-şi mai ridică documentele. Actele rămân în ghişeu până sunt ridicate de solicitanţi.

În momentul în care ele expiră, acestea sunt anulate. Motivele unui astfel de comportament delăsător sunt de neînţeles, mai ales pentru gălăţenii care stau la coadă pentru a-şi schimba buletinul.

"Un an de zile să îl laşi aici, însemnă că nu te interesează de tine şi nu ai nevoie de el. Dar e inexplicabil" spune un gălăţean.

"Bănuiesc că au vreo problema. Ori sunt în afară, ori au vreun necaz. Sunt totuşi 1 000. Sunt cam mulţi, probabil şi neglijenţă" declară alt localnic.

Cu această situaţie se confruntă şi Serviciul pentru Paşapoarte, acolo unde au rămas neridicate 392 de paşapoarte.

Aurelian Păduraru, director Serviciul Paşapoarte: "Avem două paşapoarte electronice care expiră unul în noiembrie şi unul în decembrie, sunt tipărite în 2009 şi nu au fost ridicate. Ca record vorbim."

Dacă între timp, actele neridicate expiră, cetăţenii pot solicita fără restricţii eliberarea unor noi documente de identitate.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache