Sari la conținut

Aglomeraţie la centrul persoanelor fără adăpost

Pentru că nu au unde să se ducă, iar temperaturile ajung noaptea şi la -20 de grade Celsius, 130 de gălăţeni au venit în Centrul de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost.

Printre ei l-am găsit pe Octavian, care timp de 19 ani a fost profesor de educaţie fizică, iar după moartea soţiei a rămas fără casă. Pe timp de iarnă, are un ritual special.

Octavian Radu: "Ştiţi că eu mă spăl cu zăpadă afară până la brâu? Dimineaţa la şase mă spăl cu zăpadă. Sunt călit, că am fost sportiv".

Centrul este casa lui de trei ani. Este obişnuit cu aglomeraţia de acolo, mai ales pe timpul iernii.

Octavian Radu: "Urmează să stăm câte 2-3. Punem jos saltele şi stăm şi jos. Eu am un pat aici, mai iau pe unul lângă mine. Nu am ce face".

Aglomeraţia din centru este suportată mai greu de cei care sunt bătrâni şi au probleme de sănătate.

"Acuma spune că mai aduce una. Unde o punem nu ştiu. Punem peste noi aici. Nu prea îmi convine că eu sunt bolnavă, sunt bolnavă şi cu inima, şi cu stomacul, şi cu rinichii" a spus o asistată.

Echipajele poliţiei locale şi cele ale ambulanţei au adus zilnic la centru câte 5-6 persoane îngheţate pe străzile Galaţiului.

Mihai Polinschi, şef SAJ Galaţi: "Comparativ cu alte ierni putem spune că este o uşoară creştere în numărul acestor intervenţii. Poate şi pentru că autorităţile au insistat foarte mult să transportăm toate persoanele la centru, cele care nu sunt în hipotermie, dar şi cele care sunt în pericol să intre în hipotermie".

Capacitatea centrului a fost depăşită cu 30 de persoane. Pentru că autorităţile locale s-au lovit de aceeaşi problemă în fiecare iarnă, un nou centru va fi deschis până la finalul acestui an, valoarea proiectului este de peste 12 milioane de lei.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Pe motiv că centrul nostru se supraaglomerează în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, am accesat fonduri europene pentru un nou centru. Va fi gata până la finalul anului în curs şi va caza alte 60 de persoane".

Și la Brăila, autorităţile locale au dispus adunarea oamenilor fără adăpost de pe străzi pentru a nu cădea pradă gerului.

60 de sărmani sunt acum în Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă care dispune de 100 de locuri. În situația în care persoanele adunate de pe străzi vor depăși numărul de camere din centru, autoritățile spun că vor mai deschide încă un spațiu.

Reporteri: Georgiana Ciurea / Ana-Maria Dobre
Operatori: Gelu Mormoloc / Luigi David