Alunecări de teren în Vrancea

Data publicării:
alunecari teren vr

În pereţii casei lui Ion Gheorghe au apărut crăpături în care mâna intră până la cot. Familia lui trăieşte acum cu teama că locuinţa se poate prăbuşi oricând din cauza alunecărilor de teren.

Ion Gheorge - proprietarul locuinţei afectate: "Nu avem unde să ne ducem. Unde să dormim? Până când s-o mai dărâma, na, mai e. Ruptura are trei săptămâni, cam aşa, maxim o lună, dar în ultimul timp a luat-o mult mai mult. Şi dacă mai vin ploile acuma, cum se anunţă, e mai pericol."

Aceasta nu este singura afecatată de alunecările de teren. 16 locuinţe din Gura Caliţei stau să se prăbuşească după ce pământurile au luat-o la vale.

Oamenii spun că nu se mai pot baza acum nici pe poliţele de asigurare obligatorii. Asta după ce asiguratorii au refuzat să mai încheie poliţe pentru casele afectate deja toamna trecută.

"Ce putem face? Unde să ne ducem, unde să ne ducem, unde să ne ducem. Casa am avut-o asigurată. Acum a băgat-o la cod roşu, nu pot să o mai asigur. Uitaţi în ce hal a ajuns munca mea de o viaţă. Cu cine să te cerţi...? Nu ai cu cine" spune un localnic.

Nu doar casele sătenilor din Gura Caliţei au fost afectate de alunecările de teren. Drumul judeţean 204P s-a rupt în mai multe locuri, iar cei care mai trec încă pe acolo se tem că pot rămâne izolaţi oricând.

"Ferească-Dumnezeu! Se întâmplă ceva, rămânem izolaţi aici" spune un sătean.

"Ne e frică să circulăm pe aici. Foarte tare. Din cauză că sunt alunecări de teren, drumul nu mai e pietruit. Nu putem circula. Suntem uitaţi de lume aici" declară alt localnic.

Primarul comunei spune că nu poate face mai mult decât a făcut deja: să convoace comitete locale de urgenţă şi să raporteze situaţiile apărute către autorităţile judeţene. Până acum, însă, nici una dintre aceste măsuri nu a avut prea mare succes.

Nicolae Ţandără - Primarul comunei Gura Caliţei: "Avem 16 locuinţe afectate dintre care şapte dintre ele sunt distruse, deci nu mai pot fi locuite, iar celelalte necesită reparaţii. Ca să nu vorbim de faptul că pentru drumurile respective suntem în imposibilitatea de a face reparaţii. Aici stau şi mă întreb ce rol mai are fondul de rezervă al primului ministru?"

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vrancea spun că singura autoritate care poate interveni în situaţii de urgenţă este Guvernul României.

Marian Oprişan, preşedinte CJ Vrancea: "Toate situaţiile de urgenţă, în baza ordonanţei 21 aparţin Guvernului României, nu aparţin autorităţilor locale. Bineînţeles că a fost sesizat Guvernul României îl legătură cu situaţia de acolo".

Situaţia din comuna vrânceană nu este una nouă. Acolo s-au înregistrat alunecări de teren care au afectat locuinţe, terenuri, dar şi lucrări de infrastructură încă din anul 2013. Acestea s-au reactivat în toamna anului trecut, iar fenomenul se repetă acum.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Bogdan Cazacu

editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri