Atenţie la excesele alimentare

Data publicării:
masa pasti

Prima şi a doua zi de Paşti sunt sărbătorite cu mese îmbelşugate. Ouăle roșii, cozonacul, friptura de miel, pasca şi prăjiturile delicioase sunt ispite la care oamenii cu greu rezistă.

Aşa se nasc excesele alimentare, iar medicii au sfaturi mai ales pentru cei care au ţinut postul Paştelui.

Valentin Boldea, medic de familie: "Pe parcursul perioadei de post organismul a suferit o detoxifiere prin nesolicitarea ficatului cu produse de origine animală, iar acum mesele fiind bogate în produse de origine animală pot apărea suprasolicitări hepatice şi pancreatice cu tulburări ale digestiei care ne pot duce la camera de gardă".

Medicii nutriţinişti spun că putem trece cu bine peste tradiționala masă de Paști dacă ascultăm de o recomandare simplă: cumpătarea.

Ei vin şi cu un exemplu de meniu sănătos pentru această perioadă. Dimineaţa - un ou, caş proaspăt, verdeaţă şi două felii de pâine de secară sau graham.

Magdalena Moroşanu, medic nutriţionist: "De la o masă de Paşti cred că nu lipseşte mielul, nu lipseşte sărmăluţa sau curcanul, sărmăluţa sau ce ne mai place nouă, cu legume proaspete, cu fructe, cu paste sau orez, ca o garnitură foarte sănătoasă sau linte, este bobul de linte care este foarte consistent şi în fibră şi în proteine".

Oamenii spun că de sărbători au un meniu echilibrat, dar recunosc şi faptul că pastilele de digestie nu le sunt străine în această perioadă.

"Mâncăm cumpătat, acum familia mea mănâncă în general de pui, şi ouă, mai puţin cozonac, fructe, încercăm să ţinem o dietă, să fim raţionali" spune un gălăţean.

"Depinde ce bunătăţi pui pe masă. Asta este cel mai important. Dacă pui o salată, dacă pui lângă friptura pe care o mănânci o salată, e ok" declară alt localnic.

Riscurile exceselor culinare sunt intoxicaţii alimentare, cu şocul anafilactic - complicaţia cea mai gravă, enterocolitele - cu salmonela cel mai frecvent de la ouă şi suprasolicitarea hepatică şi pancreatică din cauza abuzului de mâncăruri grase.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operatori: Dan Lare, Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri