Atmosferă italiană la Galați

Data publicării:
expo italiana

Asociația Italienilor din România a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Universitatea "Dunărea de Jos", expoziţia intitulată „De la emigrare la integrare" în cadrul căreia au fost prezentate fotografii care vorbesc despre destinele italienilor ajunşi în România şi stabiliţi aici.

Gheorghiu Ionel, membru al comitetului de conducere RO.AS.IT.: „În 1834 s-a constituit pentru prima oară comunitatea italiană sub denumirea L'Associazione Cristiana Italiana di Galați pentru că aici era un aflux mare de negustori, de oameni de afaceri."

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu prin care se încearcă rememorarea trecutului istoric național al italienilor stabiliți în România. Asociația RO.AS.IT este principalul motor al acestui demers.

Ioana Grosaru, președintele Asociației Italienilor din România: „E o asociație care reprezintă la nivel național comunitatea etnică, istorică, italiană din România. Țelul nostru și misiunea este tocmai de a ne păstra identitatea, tradițiile."

Evenimentul a fost presărat cu momente artistice prezentate de tenorul Antonio Furnari. Rememorarea trecutului a fost un prilej de bucurie pentru persoanele de origine italiană prezente la eveniment.

„Toată copilăria mama mi-a transmis dragostea pentru Italia, și pentru mine, orice persoană de origine italiană era ca o rudă pentru mine, neavând rude în România" a spus un gălăţean. 

Expoziţia de fotografie, dar şi programul artistic prezentate la Universitatea "Dunărea de Jos" de către Asociația RO.AS.IT au fost realizate cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

Reporter: Marian Iancu
Operator imagine: Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri