Sari la conținut

Au carduri, dar nu au acces la medic de familie

Departe de lumea modernă a tehnologiei, în satul Lupele, acolo unde doar cocoşii şi câinii mai însufleţesc atmosfera, trăiesc mai puţin de 40 de oameni.

Timpul pare că a încremenit în loc pentru sătenii de aici. Ioana Cojocaru a primit plicul în care se află cardul de sănătatea în urmă cu câteva luni, însă l-a deschis abia astăzi la solicitarea reporterului.

Pentru că ajunge foarte greu la medicul de familie, femeia nu a fost curioasă nici măcar să-l vadă.

"Avem carduri de sănătate, nu avem medici de familie aici" spune un localnic.

Neajunsurile oamenilor din cătun sunt multe, aşa că sănătatea o lasă în grija Celui de Sus.

Ioana Cojocaru: "Nu avem o farmacie, nu avem o cutie de chibrit, o sticlă de oţet, trebuie să mergem şapte kilometri ca să luăm ce ne trebuie".

"Ne rugăm să fim sănătoşi aici, dacă suntem departe. Copii nu mai avem" spune alt localnic.

"Amândoi suntem bolnavi. Ne trebuie şi card, e bine să-l avem, dar nu am avut timp să ne ducem. E departe, ne deplasăm greu de aici" povesteşte alt sătean.

Medicul de familie vine în cătun doar la cerere şi atunci când drumul este practicabil.

Iulia Vârgolici, medic de familie: "De exemplu, acum mă duc eu după amiază la un pacient. Mergem noi unde nu se pot deplasa. Este îngrozitor drumul".

În caz contrar, pentru a ajunge la medic, oamenilor din Lupele nu le rămâne decât să parcurgă şapte kilometri pe jos.

Elena Vrabie, director Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi: "Cei care sunt valizi încet, încet ajung pentru că sunt medicii de dimineaţă şi după-amiaza în majoritatea cabinetelor medicale".

Cei mai mulţi dintre localnicii din Lupele au vârste cuprinse între 65 și 80 de ani. Ei trăiesc rupţi de lume, fără magazine, dispensar, biserică sau cimitir.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Ionuţ Mocanu