Bani europeni, încurcătură românească

Data publicării:
bloc2-1

Un nou contract pentru izolare termică a blocurilor din oraş a fost semnat de Primăria Galaţi. Blocurile A7 şi A21 din cartierul Micro 16 sunt beneficiarele acestui contract.

Reprezentanţii asociaţiei sunt nemulţumiţi, însă, pentru că ei au demarat proiectul încă din 2007, iar până acum oamenii și-au izolat singuri locuințele.

Aneta Sava, administrator asociaţie: „Noi am demarat acţiunea în 2007, când locatarii au fost de acord, când nu era făcut mai nimic, nici izolat, nici geamuri termopan, iar acum marea majoritatea, 85% au făcut aceste lucrări."

Din cele 120 de apartamente din cele două blocuri, doar 30 mai au nevoie de lucrări de izolare termică. Nemulţumirea şi mai mare a locatarilor care nu au izolare, dar şi-au pus termopane, este că vor fi nevoiţi să dea geamurile jos, pe banii lor, dacă acestea nu îndeplinesc normele impuse în proiect.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: Mulţi dintre ei şi-au făcut aşa cum au crezut ei de cuviinţă. Ca să fie mai ieftin, au pus polistiren doar de 5 cm şi nu de cel puţin 10 cum spun normele. Şi-au pus termopane de proastă calitate fără rupere termică, fără izolare. Dacă le laşi aşa, contribuie negativ la creşterea eficienţei energetice."

Anica Lupaşcu, locatar: „Nu vreau că abia le-am pus. Avem doi ani de zile de când le-am pus. Nu are rost. Costă nişte bani şi nu am."

Acest lucru se va întâmpla doar cu cei care nu respectă normele europene, deoarece scopul acestui proiect este creşterea eficienţei energetice.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: „La finalizarea lucrărilor, costurile pentru încălzirea locuinţelor din aceste blocuri va scădea cu până la 50%."

Proiectul presupune izolare termică exterior-interior, izolare termică a subsolului şi ţevilor, dar şi schimbarea geamurilor.

Valoarea noului contract este de 2,8 milioane de lei, din care 1,6 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile, 20% este contribuţia asociației de proprietari beneficiare, iar restul din sumă este suportat de municipalitate.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Liviu Hagiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri