Bani europeni îngropaţi

Data publicării:
lucrari canalizar

Zeci de milioane de lei au fost investite în lucrările de la Ianca şi Viziru. După modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, localităţile ar fi trebuit să arate ca cele europene. Nu este deloc aşa. În urma muncitorilor a rămas dezastru.

Vasile Buzea - funcţionar public comuna Viziru: "Pentru că nu au bătut pământul. Maşinăriile de bătut pământul le ţineau lângă gard. Când venea un şef mai mare, atunci le băga 10 metri, când pleca ăla le dădea lângă gard. Mai bine vindeau benzina decât să bată pământul aici să facă străzile cum au fost".

În jurul canalizărilor pământul s-a surpat, iar multe dintre ele au fost montate prost încă de la început. Localnicii din Viziru îşi pun mâinile în cap şi spun că ar fi preferat să nu aibă apă şi canalizare decât să le fie răscolită, în acest fel, comuna.

Gheorghe Andreiaş - localnic Viziru: "Nu este nimeni mulţumit de aici de pe strada noastră. Şi nu numai de pe strada noastră. Şi de pe străzile vecine".

Lucrările au început în martie anul trecut şi s-au terminat pe 13 februarie 2014. Au fost realizaţi 20 de kilometri de canalizare şi 25 de kilometri de reţea de apă. De atunci, niciun muncitor nu a mai călcat prin localitate să remedieze problemele rămase în urma lor.

Acelaşi scenariu s-a petrecut şi în Ianca. Aici primarul încă mai speră că va veni cineva de la firmă să repare stricăciunile. Recepţia s-a semnat pe data de 8 iulie.

Fănel Chiriţă - primarul oraşului Ianca: "Probleme sunt cu surpările care mai apar după fiecare ploaie. Probabil nu s-a compactat pământul cum trebuie şi când plouă puţin, se mai surpă puţin terenul".

Firma constructoare a intrat în insolvenţă. Adminstratorul reţelelor de apă şi canalizare din judeţ, Compania de Utilităţi Publice „Dunărea" Brăila, cel care a semnat recepţia, le-a transmis primarilor că totul se va rezolva.... în câţiva ani.

Dima Priceputu - primarul comunei Viziru: "Am vorbit cu domnul director de la CUP „Dunărea" şi mi-a spus că termenul de garanţie este un an de zile şi după un an de zile, dacă nu se rezolvă această problemă mai există posibilitatea de remediere după doi ani de zile de remediere".

În total, trei ani de acum încolo. Conducerea CUP Brăila pasează responsabilitatea de la un angajat la altul. Nimeni nu spune nimic despre modul în care s-a făcut recepţia.

Directorul general, Mihai Chiriţă nu este la serviciu, directorul tehnic Constantin Toma spune că instituţia are purtător de cuvânt, iar purtătorul de cuvânt, Oana Preda, susţine că nu este purtător de cuvânt.

În tot acest haos, pe respectivele lucrări s-au cheltuit în total 38 de milioane de lei din fonduri europene.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri