Baraje nereparate din lipsă de bani

Data publicării:
baraje rupte

Comunele Cudalbi şi Valea Mărului sunt două dintre localităţile cel mai greu lovite de inundaţii. În noaptea de 12 septembrie 2013, furia apelor de pe pârâul Găunoasa a spulberat cele două baraje de protecţie şi a măturat sute de case şi gospodării.

900 de oameni au fost atunci nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, iar două persoane şi-au pierdut viaţa.

Virgil Doca, primar comuna Valea Mărului: "Dacă iau în consideraţie ce s-a întamplat în septembrie 2013 când aceste barajje şi-au făcut datoria atâta timp cât au rezistat, ne imaginăm acelaşi torent de apă, cu aceeaşi putere năpustindu-se direct spre satul Cudalbi, fără a fi oprit de aceste baraje. Cred că ar fi un dezastru".

Autorităţile sunt uimite cum două baraje din beton, unul de patru metri şi jumătate înălţime şi altul de doi metri, au fost distruse în totalitate.

Valerică Galben, director adjunct ANIF: "Niciodată nu mi-a venit să cred că va exista o atâta forţă a apei încât să răstoarne un asemenea mastodont din beton".

Tiberiu Popa, şef ISU Valea Mărului: "Ferească Dumnezeu să revină acele clipe."

Pe Tudoriţa Tănase, viitura din septembrie 2013 a surprins-o în casă. În câteva clipe, femeia a rămas fără agoniseala de o viaţă.

Tudoriţa Tănase: "De la zero, tot, fundaţie tot. Nu am rămas cu nimic, cu nimic, decât cu animalele şi sufletul. Atât am rămas".

"Am stat în pod, cu vecinii şi cu toţi oamenii de aici. Dacă era apa de un metru şi jumătate în curte. Barajele nu au fost nici acum reparate pentru că banii nu s-au dus unde trebuie" povesteşte alt localnic.

Cei de la ANIF spun că au solicitat 300.000 de lei de la Guvern pentru reparea celor două baraje, însă nu au primit niciun leu.

Valerică Galben, director adjunct ANIF: "Este o lucrarea care trebuie neapărat făcută. Scopul este să preîntâmpinăm dezastrele din sat. Sunt oameni bătrâni, în general casele la ţară nu sunt din beton care să reziste".

După inundaţiile din 2013, sătenii şi-au asigurat casele. La Valea Mărului, din 983 de case, în acest moment 883 au poliţă de asigurare.

Din păcate, veştile de la meteorologi nu sunt deloc îmbucurătoare. În următoarele săptămâni sunt anunţate precipitaţii zilnice în această zonă a Galaţiului.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri