BRĂILA. Afacere cu parfum de lavandă

Data publicării:
lavandaa

La Scorțaru Vechi, un sat aflat la 20 de km de Brăila, afacerea cu lavandă începe să miroasă a profit. În urmă cu trei ani, Simona Țiripa a renunțat la culturile de cereale și a plantat lavandă.

Simona Țiripa-cultivator lavandă: "Noi românii și în Brăila suntem la stadiul de pionerat cu această opțiune de a cultiva și altceva decât tradiționalele culturi de cereale. Îți oferă o deschidere, o viziune mai largă, să privim în viitor".

A cumpărat semințe de 30.000 de lei din Italia, le-a semănat cu grijă și a respectat cu sfințenie toate indicațiile obţinute din cărți și de pe internet ca totul să iasă bine.

Simona Țiripa-  cultivator lavandă: "Am pornit cu această plantație de lavandă, care zicem noi că este o plantă grațioasă și nu este pretențioasă chiar deloc, dacă îndeplinești condițiile puse de ea, inițial, la plantare".

Lavada de la Scorțaru Vechi este la a doua recoltă, dar abia acum începe să dea roade. Economist de profesie, Simona Țiripa a calculat o producție, în această vară de aproape trei tone de lavandă verde, adică undeva la o tonă de floare uscată.

Materie primă, de pe urma căreia cultivatorul estimează un profit de aproximativ 20.000 de lei.

Simona Țiripa - cultivator lavandă: "Dacă totul merge bine, în special pentru desfacere, de ce nu, agreem ideea de extindere, de desfacere, de distilare a lavandei de obținerea uleiului și...poate cu ajutorul Domnului să ne și certificăm bio pentru că noi nu am intervenit cu nicio substanță și îngrășământ chimic la plantație".

Cultura de lavadă este şi un loc de relaxare și de distracție pentru copii familiei Ţiripa.

Adrian Țiripa: "Părinții s-au gândit și la noi. Este o cultură foarte frumoasă, mai ales că putem să stăm nu numai în cartier să ne jucăm cu mingea. Putem să venim aici la bunici, stăm pe câmp toată ziua, ascultăm, cum a spus mama, ciocârliile, zumzetul albinelor. Este o senzație uimitoare".

Cristina Țiripa: "Ăsta este locul meu preferat de joacă, îmi place mirosul de lavandă, vin cu frățiorul meu facem treabă, tundem lavanda".

Dacă pentru copii, lavanda este locul ideal de joacă, iar pentru părinți o sursă de venit, pentru farmaciști este o plantă aromatică și medicinală cu multiple proprietăți binefecătoare organismului.

Ana-Maria Dobre - reporter Digi24: "Cine și-ar închipui că un medicament poate să miroasă atât de frumos și să ia forma unui buchet minunat de flori? Ei bine, asta face lavanda, o plantă de care ai nevoie atunci când ești încordat sau suferi de anxietate".

Ion Bobaru - farmacist: "Lavanda este bună atât pentru tratament intern cât și pentru tratament extern. Principalele boli de care beneficiază tratamentul cu preparate din lavandă sunt, în primul rând, bolile sistemului nervos central, folosit atât pentru inducerea somnului, pentru tulburările de anxietate".

În Brăila, culturile de lavandă ocupă doar 3,5 ha, dintr-un total de 352.000 hectare cultivate în tot județul.

reporter:Ana-Maria Dobre
operator:Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri