BRĂILA. Amenințări cu grevă generală în învățământ

Data publicării:
sala clasa goala

Teodor este omul bun la toate. La doar 26 de ani, brăileanul poate spune că știe să facă aproape orice. De la zidărie, tâmplărie, întreținerea centralei termice, până la asigurarea pazei în şcoala în care lucrează, sau chiar spălarea dușumelelor- atribuții, care îi revin lunar, pentru un salariu de doar 700 de lei.

Teodor Vasile-fochist Liceul de Artă „Hariclea Darclee" Brăila: "Este foarte greu, când iau banii trebui să plătesc întâi datoriile, mai am și o soție... E foarte greu, cu banii ăștia nu putem trăi. Vrem să ni se mai mărească. Sperăm, poate ni se mai mărește, măcar la o sumă de 12 milioane".

Din păcate, astfel de cazuri sunt la tot pasul în sistemul de învățământ din Brăila.

Cornel Ivanof - tâmplar liceul de Liceul de Artă „H.Darclee" Brăila: "Vrem să tragem un semnal de alarmă datorită faptului că avem niște salarii nu mici, foarte mici datorită faptului că sporul de vechime este introdus în salariu, care este dreptul meu și în mână îmi revin numai 780 de lei. Acești bani sunt sub limita sărăciei".

Nicolae Enea- director Liceul de Artă „H. Darclee" Brăila: "Avem 145 de angajați, dintre care 11 personal nedidactic. Acești 11 oameni trebuie să fie și femeie de serviciu și paznici și muncitori de întreținere în 4 corpuri de clădire, în două schimburi, iar salariilor lor au cam rămas în urmă".

Conducerea Sindicatului de Învăţământ "Corneliu Gheorghe Caranica" din Brăila a transmis reprezentantului Guvernului în teritoriu că va folosi toate pârghiile luptei sindicale pentru a susţine obţinerea drepturilor personalului nedidactic.

Valeriu Partene, preşedinte Sindicatul de Învăţământ Brăila: "Situația este din punctul nostru de vedere ilegală și imorală pentru că acestor oameni li se ia un drept constituțional- dreptul la vechime în muncă".

Nicu Olteanu-prefectul județului Brăila: "Urmează să transmitem Guvernului României solicitările dumnealor".

La Brăila în sistemul de învățâmânt sunt aproape 5.000 de angajați, dintre care 1.000 sunt încadrați ca personal nedidactic.

reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri