Sari la conținut

Brăila are medici tineri doar pe hârtie

În noiembrie anul trecut, la nivelul judeţului Brăila, au fost scoase la concurs doar 13 posturi de rezidenţi pe domeniile Medicină şi Farmacie, pentru care s-au înscris 27 de candidaţi.

dr. Andreea Gavrilescu - purtător de cuvânt DSP Brăila: "Medici care după terminarea stagiului de pregătire vor veni să lucreze în două unităţi sanitare din judeţul Brăila, respectiv şase medici la Spitalul de Psihiatrie, cinci pe specialitatea Psihiatrie şi unul pe Farmacie clinică şi restul medicilor pentru spitalul orăşenesc Făurei".

Chiar dacă teoretic, Spitalul de Psihiatrie Brăila şi-a acoperit pe hârtie deficitul de medici, unitatea are nevoie, în continuare, de specialişti. Explicaţia este simplă.

Florentin Crăciun - director Spital Psihiatrie Brăila: "Din cele şase posturi, de fapt doar cinci sunt medici, unul este pentru farmacie, din cinci o persoană a renunţat şi au rămas doar patru medici - asta ar fi un prim lucru care nu ne ajută. Al doilea este acela că ei de fapt au contractele de muncă la noi dar îşi fac stagiatura prin alte spitale, şi numai spitale universitare. În acest moment dacă împărţim 400 de pacienţi la 16 medici....nu e bine".

Brăila nefiind centru universitar, medicii se vor întoarce aici, abia după patru sau cinci ani, în funcţie de specializarea medicală pentru care au optat.

Între timp, sistemul sanitar brăilean va încerca să supravieţuiască cu un deficit de peste 50 de medici specialişti.

Fecioru Ionela -purtător de cuvânt CJAS Brăila: "În ceea ce priveşte deficitul pe specialităţi, la nivelul judeţului Brăila avem nevoie de 52 de medici de specialitate, deficitul cel mai mare fiind pe pediatrie, cardiologie, alergologie, neurologie, reabilitare medicală".

În sistemul sanitar brăilean de stat activează în momentul de faţă 1.200 de medici.

Reporter : Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David