Sari la conținut

BRĂILA. Bani de la buget pentru o navă de lux

Din lipsă de fonduri, în 2004 fostul Liceu de Marină a cedat nava Universităţii Bucureşti, prin transfer. Nici aici nu s-au găsit bani aşa că în 2005 ambarcaţiunea a fost atribuită Consiliului Judeţean Brăila care a modernizat-o pe bani publici, cu promisiunea că o va reda circuitului naval.

Ana-Maria Dobre reporter Digi24: "Teoretic, nava Ovidiu trebuia să facă deja curse de pasageri între Brăila şi Galaţi. Practic, nu s-a întâmplat asta. Vasul stă la cheu cu dotări de peste 1,6 milioane de lei şi doar 88 de ore de marş".

Cele mai recente marşuri pe Dunăre, notate în registrul de bord al navei, au fost în vara lui 2014, când şeful suspendat al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu a făcut o plimbare pe Dunăre cu vicepremierul Liviu Dragnea, şi în luna noiembrie, când vasul a fost închiriat în scop festiv.

Marian Băcanu - căpitan navă: "A fost o delegaţie cu preşedintele CJ domnul Bunea, domnul Dragnea şi alte vip-uri din Partidul Social Democrat".

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Brăila recunosc că bugetul alocat întreţinerii vasului este mult prea mare, în contextul în care acesta nu aduce profit.

Ovidiu Nechita -vicepreşedinte CJ Brăila: "Această navă, practic a avut 88 de ore de marş, în 3 ani de zile mai mult a staţionat".

În 1990, nava a fost luată în patrimoniul fostului Liceu de Marină cu o valoare de 7,8 milioane de lei, adică valora cât 100 de maşini "Dacia".

În 1992 Liceul de Marină a devenit Grupul Şcolar "Mihail Sebastian" şi au apărut clase cu alte specializări decât electromecanici şi marinari. În aceste condiţii, nava "Ovidiu" mărşăluia sporadic.

Raluca Ionescu -profesor al fostului Liceu de Marină Brăila: "Pentru că noi ajunsesem să înregistrăm o pauză de 4 ani, nava nu a mai fost mişcată din loc deoarece nu mai aveam bani pentru reparaţii".

Brăilenii recunosc că le-ar plăcea să facă o plimbare cu nava Ovidiu şi spun că vasul ar trebui redat circuitului turistic.

"Pentru turiştii care ar veni în Brăila şi ar vrea să viziteze, să facă o plimbare pe Dunăre ar fi foarte indicat, foarte bine ar fi, s-ar scoate bani, tot pentru consiliu, sigur" spune un brăilean.

Nava fluvială "Ovidiu", tip pasager, are o capacitate de 50 de locuri.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David