Sari la conținut

BRĂILA. "Bătaie" pe nămolul din Lacu Sărat

În staţiunea Lacu Sărat nu s-a mai făcut nicio investiţie de aproape 20 de ani. Așa se face că o comoară terapeutică ce atrage anual peste 10.000 de turiști este condamnată la degradare pentru că primăriile Brăila și Chiscani se bat în instanță pe dreptul de administrare a terenului pe care este amplasată staţiunea.

Aurel Simionescu - primarul municipiului Brăila: "O să punem și anul acesta flori, o să reparăm bănci, dar intervenții de altă natură nu vor putea fi făcute acolo".

Problemele au apărut în urmă cu şapte ani, când Primăria Chiscani a cerut firmelor din stațiune impozit pentru exploatarea plajei Lacu Sărat şi a nămolului terapeutic.

Primăria Brăila a acţionat imediat în instanţă administraţia de la Chiscani, iar după nenumărate termene şi amânări, Curtea de Apel Galaţi și Înalta Curte de Casție și Justiție i-au dat dreptate Chiscaniului.

Ion Crăciun - primar comuna Chiscani: "Stațiunea Lacu Sărat, combinatul și termocentrala sunt pe teritoriul administrativ al comunei Chiscani. Se tergiversează, suntem în 2015, pe data de 27 suntem pe fond la Tribunalul de la Tulcea, se fac expertize".

În 2010, autoritățile locale brăilene au aprobat, un Plan de Urbanism Zonal care viza schimbarea radicală a staţiunii şi transformarea ei într-un obiectiv turistic de interes naţional.

Hoteluri de 5 stele, parcuri, cazinouri, complexuri sportive, cluburi, muzee sau locuri de joacă pentru copii, totul a rămas doar pe hârtie.

Ana-Maria Dobre-reporter- Digi24: "Așa arată stațiunea în a doua jumătate a secolului XIX. Astăzi, în afară de nămol și apă sărată, nu găsești nimic altceva într-o stațiune balneoclimaterică, pentru care străinii ar da bani grei să o aibă".

Medicii și pacienții brăileni confirmă potențialul terapeutic al nămolului din stațiune.

dr.Viorica Lefter - medic primar fizioterapeut: "Cea mai importantă calitate a nămolului rămâne termopexia, capacitatea de a înmagazina căldură și de a o retransmite organismului treptat și este utilizată în foarte, foarte multe afecțiuni".

"Păcat pentru că lumea este mulțumită, vine din toată țara. Şi noi venim vara și ne bălăcim aici, este foarte bine, este nămolul bun, apa sărată" spune un localnic.

Lacul Sărat, situat pe raza comunei Chiscani, are o suprafaţă de 1,72 km pătraţi, o adâncime de aproape doi metri şi conţine importante rezerve de nămol terapeutic.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David