BRĂILA. Colecționar de miliarde

Data publicării:
colectionar timbr

Nelu Ivan a început să colecţioneze timbre la vârsta de 18 ani, moştenind această pasiune de la tatăl său.

Nelu Ivan - colecționar: "Sunt mărci de la tatăl meu și de aici..astea fac parte tot din primele mărci. Aici e tot din Anglia, dar e puțin mai încolo... Dar tot rare sunt. Nu le găsești la orice colecționar. Taică-miu avea bani, deci..își putea permite mult, pentru că tatăl lui, a dispărut la un moment dat, nu se știe când..se ocupa cu diamante, cu treburi de astea".

La loc de frunte în colecţia pasionatului filatelist stau primele timbre britanice, "Penny Black", de la 1840, cu chipul Reginei Victoria, şi timbrul colonial, vestitul "Maurițius albastru", din anul 1847, apreciat la peste un milion de euro.

Cunoscătorii spun că în lume mai există doar 12 astfel de timbre. Unul este deținut chiar de regina Marii Britanii şi este expertizat la 2,5 milioane de euro.

Nelu Ivan - colecționar: "După expoziție, după expoziția din 2006 mi s-au oferit 5 miliarde. Pentru Mauritius mi s-au oferit. Îți dai seama, dacă valoarea minimă ar fi un milion, 5 miliarde ar fi puțin de tot. Pentru că de la 40 și ceva de miliarde la 5 miliarde, vă dați seama. Dacă ar veni cineva să-mi dea 2 milioanede euro, l-aş vinde".

Nelu Ivan mai colecţionează ilustrate şi cărţi vechi. Una dintre piesele de rezistenţă ale colecţiei sale este ultima carte a lui Nicolae Ceauşescu, cu autograful fostului preşedinte comunist.

Ana-Maria Dobre - reporter Digi24: „Este vorba de "Procesul revoluţiei şi construcţiei socialiste în România", un volum care a văzut lumina tiparului în august 1989, dar care nu a mai apărut pe rafturile librăriilor, pentru că a venit revoluţia."

Semnătura a fost obţinută cu ajutorul unor securiști, chiar în toamna lui 1989, la ultima vizită a lui Nicolae Ceauşescu la Brăila.

Nelu Ivan - colecționar: "Mă îndoiesc să mai existe vreo carte din asta, pentru că ele nu au mai apucat să apară în primul rând. Dacă au scos 5-6, hai 10 bucăți atunci și imediat le-au dat la topit, pentru că le-au pus undeva și „Scânteia" și toate astea le-au dat la topit. Tot ce a fost cu Ceaușescu, ăștia care dirijau, le-au băgat la topit. Și este unicat. Mă îndoiesc să existe carte simplă, fără autograf".

Nelu Ivan are acum 67 de ani, dar niciodată nu şi-a pus problema să renunţe la acest hobby. Dimpotrivă, vrea să transmită această pasiune şi tinerei generaţii. Așa că a iniţiat întâlniri săptămânale ale pasionaţilor de filatelie, la sediul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" Brăila.

La doar 14 ani, Andrei are acum propria lui colecție de numismatică, filatelie, vederi și insigne.

Andrei Trofin- colecționar: "La numismatică am peste 100 de bancnote, la filatelie am peste 50, la medalii am una și la vederi am multe, nu le-am numărat".

Colecționarul brăilean deţine în acest moment peste 200 de clasoare cu mărci poștale noi şi vechi, printre care unele foarte rare şi valoroase emise pe vremea Regilor Carol I, Ferdinand I, Carol al II- lea şi Mihai I.

reporter: Ana-Maria Dobre

operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri