Sari la conținut

BRĂILA. Garaj suspendat pe faleză

Un garaj suspendat a apărut zilele trecute pe faleza Dunării, la Brăila. Ideea aparţine unor studenţi din Norvegia care au dorit să evidenţieze arhitectura din perioada comunistă. Tinerii au încercat astfel să transforme arhicunoscutul garaj în element de identitate urbană. Numai că...

Adrian Obreja - reporter Digi24: "Opera arhitecturală a studenţilor norvegieni pare a fi de neînţeles pentru locuitorii oraşului. Cei mai mulţi dintre ei spun că locaţia în care a fost amplasat garajul este una total neinspirată."

"Cum vi se pare? Aiurea. Nu mi se pare ceva.Ce reprezintă asta? Strică aspectul" a spus un brăilean.

"Îşi are locul aici pe faleză? Nu. Toată lumea spune: ce a pus ţigănia asta aici?" a spus un brăilean.

"Amplsat oriunde în oraş, dar cu altă funcţie, da. În spaţiu expoziţional eventual. Dar nu aici pe faleză? Pe faleza da, dar nu amplasat aşa" a spus un brăilean.

Unii localnici sunt atât de uimiţi de garaj încât îşi pun întrebări despre cum va fi parcată maşina acolo.

"Cum vi se pare? Frumos, dar cum să urce maşina acolo?" a spus un brăilean. 

Primarul Brăilei a susţinut proiectul derulat de studenţii norvegieni la arhitectură. A şi autorizat amplsarea garajului pe faleză. Acum, ideea studenţilor nu i se mai pare atât de bună.

Aurel Simionescu - primar Brăila: "A fost un atelier de arhitectură şi studenţii respectivi, noi le-am oferit un spaţiu, şi ei au avut o astfel de imaginie. Asta nu înseamnă că trebuie să fim de acord cu ceea ce au făcut. Au făcut pe moment acel lucru. Eu le-am spus de atunci că nu va rămâne acolo garajul respectiv."

Nici specialiştii în arhitectură nu sunt tocmai încântaţi de ideea studenţilor norvegieni.

Ionuţ Spătaru - arhitect: "Părerea mea la rece şi rapid aşa, e că chiar dacă aş vrea să evidenţiez chestiunea asta, nu aş sta să-l scot în evidenţă într-o zonă de promenadă, unde nu se potriveşte ideea asta cu spaţiul verde, cu copiii care se joacă."

Garajul suspendat va mai rămâne pe faleză încă două luni de acum înainte, aşa cum primarul a promis studenţilor norvegieni.

reporter: Adrian Obreja
operator: Bogdan Cazacu