BRĂILA. O avere pentru restaurarea unei fântâni

Data publicării:
fantana br

Ana-Maria Dobre reporter Digi 24: "Fântâna arteziană din centrul Brăilei, cândva cartea de vizită a acestui oraș, a căzut de mult în paragină, fiind mutilată de trecerea timpului sau de vandalismul unor huligani. Ei bine, toate aceste lucruri s-ar putea schimba în viitorul apropiat și asta pentru că fântâna face obiectul unui contract de modernizare cu mize uriașe".

1,4 milioane de lei. Aceasta este valoarea contractului de lucrări privind consolidarea și restaurarea unei fântâni aflată în zona zero a orașului Brăila.

Aurel Simionescu-primarul municipiul Brăila: "Fântâna e ceva mai pretențioasă ca să spunem așa, datorită elementelor artistice pe care le are și datorită faptul că, în timp unele au fost chiar distruse. Suntem în situația în care putem să începem procedurile respective, adică deschiderea ofertelor".

Subiectul reabilitării fântânii arteziene a fost pe masa consilierilor locali încă din vara lui 2013, când valoarea inițială a proiectului a fost de 1,7 milioane de lei, sumă care a stârnit nemulțumiri în rândul unor aleși locali.

Simona Drăghincescu- consilier local Brăila: "Ca orice om de bun simț, eu cred că un miliard jumătate, două miliarde..eu când am văzut suma am crezut că s-a greșit zeroul".

Ulterior proiectul a fost introdus pe ordinea de zi cu o ajustare de aproape trei miliarde de lei vechi, luându-se decizia ca obiectivul să intre în administrarea Direcției Serviciilor Publice pentru a fi dedusă, astfel, taxa pe valoare adăugată.

În România, mai există o fântână similară cu cea de la Brăila, în orașul Sinaia, aflată tot în zona centrală a localității. Aceasta din urmă, însă, potrivit autorităților locale, nu a necesitat până acum reabilitare pentru că a fost păstrată în condiții mai bune.

Brăilenii se arată contrariați de valoarea investiției și spun că nu se justifică miliardele cu care administrația locală alimentează această fântână.

"Poate să-i pună și canafi și cercei și tot suma e enormă, enormă" spune un brăilean.

"Serios, 14 miliarde, păi două miliarde costă un apartament în Brăila... e colosală suma" declară alt localnic.

Fântâna a fost proiectată în 1887 de inginerul Mircea Mironescu și instalată în Piața Traian cinci ani mai târziu.

Obiectivul reprezintă primul monument de for public din zonă. Fântâna este realizată din fontă, iar bazinul circular are diametrul de 6 metri.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri