Sari la conținut

BRĂILA. O nouă comisie pentru pensiile de handicap

Decizia de formare a noii comisii pentru evaluarea persoanelor cu handicap a fost luată de autorităţile judeţene într-o ședință extraordinare a Consiliului Judeţean Brăila.

Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Supun la vot. Cine este pentru aprobarea proiectului de hotărâre privind modificarea componentei comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Braila? Cine este pentru?"

După ce proiectul a fost votat, autorităţile brăilene spun că în câteva zile, Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap îşi va relua activitatea. Noua echipă va avea însă de evaluat sute de dosare depuse în perioada în care comisia nu a funcţionat.

Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "De două săptămâni, aproape trei n-a mai funcționat. S-au adunat peste 600 de dosare. Există o presiune socială privind rezolvarea problemelor și acum, cu o anumită întârziere".

Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din Brăila nu a putut funcționa de timp de aproape 5 săptămâni, de când instanța de judecată a decis măsura arestului preventiv a medicilor de Medicina Muncii pentru luare de mită.

Acest lucru s-a răsfrânt asupra persoanelor cu dizabilități ale căror drepturi au fost sistate luna trecută, în lipsa eliberării unor certificate de încadrare pentru anul în curs.

Simona Cimpoaie - director DGASPC Brăila: "Au fost medici care nu au dorit să se implice în această activitate având în vedere și faptul că era un domeniu nou, era vorba despre criterii medicale pe care dumnealor nu le cunoașteau și urgența noastră era maximă, trebuia comisia să funcționeze cât mai repede astfel încât persoanele care au fost evaluate de către Serviciul de evaluare complexă să poată primi certificatele de încadrare într-o cateorie de persoane cu handicap".

Luna trecută, la DNA Galaţi au fost aduse pentru audieri două asistente şi trei medici, angajați ai Serviciului de Medicină a Muncii care ar fi luat mită pentru falsificarea unor dosare de handicap.

Procurorii îi acuză că ar fi întocmit 130 de dosare de pensionare cu diagnostice fictive. În acest caz Tribunalul Galaţi a decis arestarea medicilor Ana Boală şi Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ. 

reporter: Ana-Maria Dobre

operator: Luigi David