Sari la conținut

BRĂILA. Seringi și eprubete folosite, aruncate în parc

Duminică noaptea, o persoană care nu a vrut să-şi declare identitatea a sunat la 112 şi a anunţat că în apropierea unui parc sunt mai multe eprubete și seringi folosite.

Se pare că materialele provin dintr-un laborator privat de analize medicale cu care Spitalul Județean de Urgență Brăila are contract de prelucrare a probelor biologice.

Mihail Iugulescu - manager SJU Brăila: "Aceste eprubete au fost predate laboratorului pentru a se face analizele, analizele au fost făcute, rezultatele analizelor se găsesc în foile pacienților, ele probabil provin din deșeurile medicale ale laboratorului".

Conducerea spitalului consideră că cine a făcut acest lucru a dat dovadă de iresponsabilitate.

Mihail Iugulescu - manager SJU Brăila: "Faptul că acolo sunt eprubete cu analize ale pacienților din gastroenterologie, unde avem internate ciroze, posibile hepatite C, posibile hepatite B, faptul că, din curiozitate, cineva ar fi putut deschide un recipient sau că s-ar fi putut juca un copil cu acele și s-ar fi putut înțepa".

Recipientele au fost preluate de la fața locului de către DSP Brăila și au fost clasificate drept deşeuri cu potenţial infecţios.

Ana-Maria Dobre - reporter Digi24"Acesta este locul în care au fost găsite zeci de eprubete, seringi și ace de recoltă cu urme de sânge pe ele. Din fericire, perimetrul nu mai reprezintă acum un risc de sănătate publică pentru că reprezentanții DSP Brăila spun că au dezinfectat zona, imediat de la sesizarea incidentului".

Ionel Avram - DSP Brăila: "În urma solicitării IPJ Brăila, cutia a fost preluată în custodie de către reprezentanții DSP Brăila până la finalizarea anchetei".

Poliștii spun că persoanele vinovate riscă între 6 luni şi 5 ani de închisoare.

Jenel Șogor - purtător de cuvânt IPJ Brăila: "Polițiști de la Biroul Arme, Exploziv și Substanțe periculoase, împreună cu celelate instituții abilitate au afectuat cercetarea la fața locului pentru stabilirea împrejurărilor în care acele recipiente au ajuns în acel parc și identificarea persoanei care le-a abandonat. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de legea privind regimul deșeurilor și a ordonaței de urgență a Guvernului privind protecția mediului".

Conducerea laboratorului privat de analize medicale nu a putut fi contactață pentru a-și exprima punctul de vedere.

reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David