BRĂILA. Tabăra Blasova, destinația spre ruină

Data publicării:
tabara brailaa

Când treci pragul taberei de la Blasova te întâmpină un tablou de-a dreptul sinistru.

Pe măsură ce te strecori printre căsuțele în care erau cazați elevii, observi cum acest complex și-a trăit vremurile de extaz, iar acum se zbate în agonie.

Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Deocamdată Guvernul României nu a dat niciun răspuns proiectelor pe care le-am propus, urmând ca în viitor, fie să reluăm scenariul, fie să-l renegociem cu Ministerul Tineretului".

Tabăra de la Blasova este administrată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila. În complexul de agrement nu a mai călcat niciun elev de când a venit criza.

Mircea Cărbunaru - consilier superior Direcția Județeană de Sport și Tineret Brăila: "Din păcate, în 2010 a început situația bugetară precară, criza financiară, s-au redus salariile, s-au tăiat investițiile".

Tabăra din Insula Mare s-a deschis în 1989, la iniţiativa doctorului Victor Finescu, care a reuşit să convingă autorităţile comuniste că este nevoie de un loc precum cel de la Blasova ca spaţiu de recreere pentru copii.

Ana-Maria Dobre-reporter Digi24: "De-a lungul timpului 20.000 de copii și-au purtat pașii, pe aici, în tabăra de la marginea lacului Blasova. Un loc, în care se înălțau, cândva, îndrăgitele focuri de tabară ce încheiau serile pline de distracție, în care tinerii se întreceau în cântări și jocuri de tot felul. Acum, aici nu se înalță decât buruieni crescute în voie, cât un stat de om".

Administratorii taberei susțin că în lipsa banilor pentru investiții au încercat, în urmă cu 4 ani, trecerea obiectivului în administrarea comunei Frecăței, din Insula Mare. Lucru care s-a și întâmplat de altfel.

Mircea Cărbunaru - consilier superior Direcția Județeană de Sport și Tineret Brăila: "În 2012 s-a schimbat Guvernul și practic, acea hotărâre de preluare a taberei a căzut și nu s-a mai putut face acest plan de a trece la administrația locală unde se pot aduce resurse".

Ioana Dumitru - fost angajat al Complexului de agrement Blasova: "Era foarte frumos, veneau copii mulți. Veneau 3-4 rânduri de copii de când dădeau vacanță și până începea școala, copiii veneau aici și le făceam mâncare, aveam dispensar, erau toate condițiile".

Nicu Dumitru - fost angajat al Complexului de agrement Blasova: "S-au adus bărci, 40 de bărci și eu aveam grijă de ele, le ancoram pe apă. Era o frumusețe rară, cine vedea..uite flota! uite flota!"

Starea infrastructurii nu este singura problemă a acestei tabere. Liniile electrice au nevoie de ajustări, iar alimentarea cu apă potabilă reprezintă o mare problemă.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri