Sari la conținut

BRĂILA. Un conac de lux dispare pe zi ce trece

Conacul Orezeanu, un edificiu emblematic pentru judeţul Brăila, se află în localitatea Traian. Clădirea, cândva o piesă rară de arhitectură, este acum vandalizată de hoţi.

Conacul a fost construit la începutul secolului XX de Filip Orezeanu, moşier cu proprietăţi în mai multe judeţe, printre care şi la Brăila.

Clădirea epata nu atât printr-un stil arhitectonic unic la acea vreme, cât prin decoraţiunile de ceramică de pe zidurile exterioare şi picturile din interior, care, în ciuda timpului, s-au încăpăţânat să reziste.

Se spune că însuşi Nicolae Titulescu, fost ministru de externe şi Armand Călinescu, fost prim ministru în perioada interbelică, ar fi fost găzduiţi în conac.

Roman Marcian - arhitect Direcția Județeană de Cultură: "Picturile respective și nu numai ele, ci toată tratarea, modenatura este semnificativă pentru maniera stilistică a acestui conac".

Ana-Maria Dobre - reporter Digi24: "Dacă înainte de revoluție, curtea conacului arăta a grădină englezească, cu piscină, fântână arteziană, jardiniere de piatră ticsite cu flori exotice din care nu au mai rămas decât mici frânturi, şi o cramă, unde se purtau discuţii lungi, până în zori. Acum, nimic din toate acestea nu mai există".

Doar câteva ziduri mai stau în picioare, în rest totul a fost distrus de hoţii de cărămidă. Bătrânii îşi aduc aminte că toată suflarea satului se aduna pe înserat în fața conacului, la serbări câmpenești.

"Se dădeau filme aici, venea lume, veneau copii, la distracție. Acum s-a distrus, nu mai e decât ce vedeți, o ruină...mai rău ca la bombardament" spune un localnic.

Declinul conacului Orezeanu a început pe la mijlocul anilor 1990. Tot cam atunci, un urmaş al familiei Orezeanu, Ion Cristescu Orezeanu, stabilit în Elveţia, a revendicat atât conacul cât şi aproape 170 de hectare din zona Traian.

Între timp, Cristescu Orezeanu a murit, iar în urma lui au apărut numeroşi moştenitori, care au început să îşi dispute această proprietate.

Nicuşor Abăseacă, primarul comunei Traian: "Noi am luat legătura chiar și cu poliția, prin Consiliul Județean ca să dăm de urma moștenitorilor, dar pâna la ora aceasta nu am reușit. Inițial am vrut să dăm la schimb un teren pentru ca împreună cu Consiliul Judeţului să facem un proiect pentru accesare de fonduri europene".

Nici până la ora actuală nu se ştie cu precizie cine este proprietarul conacului sau, mai exact, a ceea ce a mai rămas din el.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David