BRĂILA. Violența în familie face tot mai multe victime 

Data publicării:
copii scoala tbc

Femeile agresate de proprii soţi, copiii abuzați de părinți sau bătrânii chinuți de rude vor putea cere sprijinul autorităților pentru a locui în adăposturi, până se rezolvă tensiunile, din punct de vedere legal.

Simona Cimpoaie - director DGASPC Brăila: "Ideea de a aplica pentru a dezvolta un astfel de serviciu a pornit de la numărul mare de persoane care ni se adresau, persoane care intrau în categoria victimelor violenței în familie".

Jenel Șogor - purtător de cuvânt IPJ Brăila: "În primele 4 luni ale anului în curs au fost înregistrate 179 de infracțiuni privind violența în familie, cu preponderență fiind cele de loviri sau alte violențe".

Indiferent că este vorba despre copii sau femei, consecințele unei astfel de experiențe, spun psihologii, pot fi la fel de traumatizante. Mai ales, atunci când persoanele abuzate în mediul familial nu sesizează imediat autoritățile.

Paulina Matei - psiholog: "Vorbim despre furie, resentimente, tendința de a rezolva conflictele în stil propriu, o stimă de sine scăzută, sentimente de irascibilitate în prezența celorlalți, se închide emoțional, acea persoană nu mai poate să relaționeze".

În acest tipar se regăsește și Ioana, o tânără de 30 de ani care, din dorința de a-și salva căsnicia a încercat să-i mai dea o șansă soțului agresiv. O decizie care a costat-o mult, mărturisește brăileanca cu lacrimi în ochi.

Ioana - victimă violență în familie: "Soțul meu a început cu băutura și cu anturajul de la muncă. Venea acasă deseori beat, mă jignea foarte mult, era violent și cu mine și cu copiii. M-a lovit, am scos și certificat medico-legal. De față cu poliția el nega, spunea că eu m-am lovit cu capul de mobilă".

Ca Ioana, sunt multe astfel de cazuri care, de cele mai multe ori, nu sunt sesizate la Poliție de teama unui nou început.

Ioana - victimă violență în familie: "Este foarte important să se facă un centru ca să poată să o ia de la capăt, să înceapă o viață nouă, fără să stea să suporte jigniri și bătăi și violențe și alcool și așa mai departe".

Proiectul constă în amenajarea a două centre de refugiu pentru adăpostirea victimelor violenței în familie. Aici vor beneficia după caz, de consiliere psihologică şi socială, de sprijin în vederea integrării pe piața muncii sau în sistemul de învățământ, ori de ajutor în sesizarea instanței pentru a obține un ordin de protecție. Investiţia are o valoare de aproape 200.000 de euro şi va fi gata în aprilie 2016.

reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri