Sari la conținut

Brazii de "Olanda" au invadat pieţele gălăţene

Comercianţii care sperau să dea lovitura cu brazii aduşi din import se plâng că vânzările merg prost. Brazii costă între 180 şi 200 de lei, în funcţie de mărime şi de cât sunt de bogaţi. Chiar dacă preţurile nu au crescut decât cu 15-20 de lei faţă de anul trecut, cumpărătorii pot fi număraţi pe degete.

"Când aud preţurile fug doamnă, de 2 milioane, un milion nouă sute. Mai degrabă îi preferă pe ăştia româneşti" a spun un comerciant.

Comercianţii se tem că dacă lasă prea mult din preţ, nu-şi vor scoate nici măcar cheltuielile.

"Noi îi aducem, importăm de la Bucureşti, Bucureştiul importă din Danemarca, Olanda, Ungaria. Şi cum sunt preţurile anul acesta? Acceptabile. Nu prea sunt vânzări, că nu are lumea bani" a spus un alt comerciant.

Gălăţenii sunt atraşi de frumuseţea brazilor, însă în momentul în care văd preţurile se răzgândesc.

"Scumpi şi frumosi sunt, dar şi scumpi. Eu nu-mi permit să iau aşa ceva. Din 5 milioane pensie, greu şi aş vrea măcar o creangă să iau, dar şi crengile sunt scumpe tare" a spus o gălăţeancă.

"V-aţi cumpăra un brăduţ la 180 de lei? Nu. 180 de lei e un sfert din pensia mea. Aşa că nu, nu" a spus o femeie.

Nici brăduţii româneşti, mai ieftini, nu sunt aşa căutaţi ca în anii trecuţi. Preţul unui brad românesc porneşte de la 50 de lei, însă preţul creşte în funcţie de mărime. Pentru a nu rămâne cu marfa în piaţă, comercianţii apelează la negociere.

Fănică Irina, comerciant brazi judeţul Vrancea: "De la 50 de lei în sus, până la 500 de lei un brad de opt metri. Cum merg vânzările? Slăbuţ, dar mergem înainte."

Reprezentanţii pieţelor spun că numărul mic al brazilor româneşti este cauzat de regulile mult mai stricte privind vânzarea lemnului.

Eugen Zaharia, director Administraţia Pieţelor Galaţi: "Ceea ce ştim cu toţii ce este legat de lemn este o severitate mai mare anul acesta şi de aceea brazii din interior sunt ceva mai puţini."

Comparativ cu anul trecut, preţurile nu sunt cu mult mai mari. De exmplu, un brăduţ românesc cu o înălţime de până într-un metru costa 40 de lei, cei de de peste un metru au preţuri între 70 şi 100 lei, iar cei cu o înălţime de peste 2 metri se vând cu 150 de lei.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu