BUZĂU. Fostul spital de chirurgie, o ruină

Data publicării:
buzau spital chirurgie

Pereți crăpați, geamuri sparte, tencuială și gresie căzute. Aşa arată, în acest moment, spitalul care odinioară era mândria orașului. Doar registrele și câteva radiografii uitate amintesc de faptul că aici a fost o unitate medicală.

Mihaela Brazdeș, reporter Digi24: "Înainte aici a fost un salon pentru bărbați. Acum tot ce a mai rămas după ce imobilul a fost abandonat sunt niște saltele rupte și un afiș unde sunt scrise obligațiile pacienților internați în acest spital".

Doctorul Valentin Cotea a lucrat șase ani în spital ca medic oftalmolog. Prin mânile lui au trecut sute de pacienţi, iar acum privește cu regret la starea jalnică în care a ajuns imobilul.

Valentin Cotea, medic oftalmolog: "Am văzut că nu este îngrijit, nu este întreținut și e normal să ajungă aşa. Orice construcție și un organism dacă nu este întreținut se deteriorează. Era spectaculos să operezi aici cataracta".

Unitatea a fost dată în folosință în anul 1896, iar până în 1980 a fost Spital de Chirurgie. Totul s-a schimbat de când a fost deschis Spitalul Județean de Urgenţă, iar cele mai multe dintre secții au fost mutate acolo.

Au mai rămas doar cele de Oftalmologie și ORL. Cadrele medicale își aduc aminte cu nostalgie de vremurile de odinioară.

Fănica Voicu, fostă asistentă Spitalul Brătianu: "Mi-am desfășurat activitatea 27 de ani aici. Sunt emoţionată pentru că prima mea zi de muncă a fost aici".

Starea în care a ajuns imobilul are impact și asupra buzoienilor care își aduc aminte cum arăta înainte să fie abandonat.

"A fost un spital cu renume, dar vedeți că acum s-a ajuns unde s-a ajuns" spune un localnic.

"Cred că cineva are un interes să-l lase să se degradeze ca să poată să-l vândă pe mai puțin" declară alt buzoian.

În anul 2000 spitalul a fost închis, iar în 2008 autoritățile au vrut să-l dărâme. Pentru a evita acest lucru, reprezentanții Direcției de Cultură din Buzău au reușit să-l treacă pe listra monumentelor istorice.

Mai mult, au făcut demersuri pentru reabilitare către administratorul imobilului, Consiliul Judeţului, dar fără rezultat.

Ionel Stănuță, consilier Direcția de Cultură Buzău: "Se intrase în discuții și cu un arhitect de la Ploiești, un specialist în monumente istorice, dar probabil nu au fost fonduri".

Oana Ghimbășeanu, purtător de cuvânt CJ Buzău: "Nu putem spune că aici se va desfășura o activitate sau alta. În orice caz, intenția consiliului este ca această clădire să fie introdusă în circuitul cultural".

Potrivit reprezentaților Consiliului Județului Buzău, luna aceasta, în cadrul ședinței, vor încerca să vină cu sugestii și soluții în ceea ce privește soarta fostului Spital de Chirurgie.

Reporter: Mihaela Brazdeș

Operator: Bogdan Vlădoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri