Sari la conținut

BUZĂU. S-a deschis Muzeul „Timpul Omului"

Aflată la 51 de kilometri de Buzău, comuna Mînzăleşti păstrează şi astăzi cu sfinţenie portul popular, dar şi meşteşuguri precum olăritul şi morăritul.

Toate pot fi admirate de acum în cadrul Muzeului Timpul Omului. Incursiunea în lumea tradiţiilor începe pe scările desenate chiar de elevii din comună. La etaj se află două cămăruţe, fiecare cu un element central şi o poveste.

Cei mai emoţionaţi vizitatori au fost localnicii deoarece fiecare a contribuit cu exponate scoase din lada străbunicilor.

Cecilia Petrescu, localnic: "Am aici un ilic al soacrei mele, pe care îl vedeţi aici, costum naţional integral cum am pe mine în muzeu şi ştergare, două ştergare".

"Mie îmi aminteşte de casa bunicii într-un fel, unde multe dintre obiectele ăstea erau prezente, am copilărit cu ele" spune un vizitator.

Valeriu Beşliu, primar Mînzăleşti: "Am vrut să rămână ceva în urmă, să vedem rădăcinile, de unde am plecat şi unde am ajuns. Pentru că tradiţia, folclorul este ceea ce ne defineşte pe noi".

Conceptul muzeului aparţine echipei de dezolvare a Geoparcului Ţinutului Buzău.

Razvan Gabriel Popa, reprezentant Geoparcului Ţinutului Buzău: "Am încercat să facem de parteneriat cu primăriile de pe teritoriul viitorului Geoparc, sunt 18 teritorii, 18 comune, Mînzăleşti fiind una dintre ele pentru a putea să diseminăm informaţiile pe care noi le luăm, informaţiile pe care le culegem pe teren să le putem interpreta pentru public". 

Muzeul Timpul Omului va fi deschis în permanenţă pentru toţi cei care vor să îi treacă pragul.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Luigi David