Sari la conținut

Captivi într-un sistem centralizat de încălzire. 20.000 de apartamente se află într-o zonă unitară de încălzire

De la an la an, iarna devine spaima gălăţenilor. Nici 2014 nu face excepţie, în condiţiile în care autorităţile nu au oferit o garanţie că vor reuşi să furnizeze, în sezonul rece, căldură în sistem centralizat.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Problemele cu încălzirea apartamentelor gălățenilor sunt provocate de situația financiară precară a societății locale de distribuție a agentului termic, SC Apaterm, care are, pe de o parte, creanțe de circa 160 de milioane de lei de încasat de la populație și, pe de altă parte, datorii imense de achitat, către societatea locală de producerea agentului termic SC Electrocentrale, intrată deja în insolvență."

Până acum Apaterm a primit peste 600 de cereri de debranșare din partea gălățenilor. În acest moment, mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire 62.000 de apartamente, iar dintre acestea circa 20.000 de apartamente nu se vor putea, teoretic, debranșa niciodată de la sistemul centralizat de încălzire, din cauză că blocurile se află într-o zona unitară de încălzire. Cum Consiliul Local a investit în modernizarea rețelelor de termoficare, cei care fac debraşări ilegale, o fac pe propria răspundere.

Mihai Costache, purtător de cuvânt Apaterm: "Funizorul de energie termincă poate cere până la 3 ani înapoi contravaloare energiei termice plus taxa de rebranşare."

Gălăţenii aflaţi în zona unitară de încălzire sunt nemulţumiţi de faptul că sunt captivi în cadrul unui sistem pe care nu îl pot susţine financiar.

"Este anormal, fiecare trebuie să se debraşeze, să-şi pună sobă, că omul ală nu are cu ce să plătească. Omul ăla face cheltuieli de îl dă afară din apartament." 

"Este absolut o necesitate. Cum avem nevoie de un telefon mobil să comunicăm, la nevoile pe care le avem şi centrala este o necesitate."

Iarna trecută caloriferele s-au dezmorțit abia de la 15 decembrie, iar căldura furnizată a fost sub parametri, deşi au plătit pentru calorifere fierbinți.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Liviu Hagiu