Sari la conținut

Cartierul Dimitrie Cantemir, dependent de autobuz

Ileana Pricop locuieşte, de aproape 10 ani, în cartierul ANL de la marginea oraşului. Pentru a merge la cumpărături, dispensar sau farmacie, trebuie să călătorească patru kilometri cu autobuzul. Aşteaptă minute bune în staţia de autobuz, însă e singura cale de ajunge în oraş.

Ileana Pricop, locuitor cartier ANL: "Aşteptăm autobuzul că altă sursă de transport nu avem. Trebuia să mai bage microbuze. Niciun taxi nu vine şi trebuie să plăteşti cursa dus-întors. Am păţit asta când a fost transportul în grevă".

Locuitori care nu au autoturisme personale au învăţat orarul autobuzelor, care însă nu satisface nevoile oamenilor.

Adriana Irimia, locuitor cartier ANL: "Ar trebui orarul acestor autobuze şi în funcţie de necesităţilor celor care sunt la şcoală. Dacă termină la 18.00 orele nu are cum să ajungă în staţie. De regulă, pierde autobuzul şi mai stă încă 45 de minute în staţie până vine următorul".

După ora 22,00, când pleacă ultimul autobuz, cartierul este izolat, iar taximetriştii refuză cursa dacă nu li se plăteşte drumul înapoi.

"Călătoria se plăteşte dus-întors de la semaforul ieşire indicator Galaţi şi până la acel cartier. Costă în jur de 25 de lei cursa, plus ce v-am spus. Vreo 30 de lei" spune un taximetrist.

Reprezentanţii societăţii de transport spun că abia la anul se vor schimba lucrurile.

Genica Totolici, director SC Transurb: "Pentru anul următor, în 2015, avem propuneri ca de acolo să plece mijloace de transport mai des".

Lipsa unei farmacii, a şcolii şi a altor utiliţăţi este pusă de autorităţi pe seama ...numărului prea mic de locuitori.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Aşteptăm ca Guvernul şi Ministerul Dezvoltării Regionale să ne spună dacă în acest cartier intenţionează să mai construiască locuinţe ANL sau nu, pentru a putea face noi, cei de la Primăria Galaţi un proiect de dezvoltare".

În cartierul Dimitrie Cantemir locuiesc aproape 300 de familii.

Blocurile ANL au fost inaugurate în 2004, când autorităţile locale promiteau că zona va fi transformată într-un adevărat paradis locativ pentru tineri.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache