Sari la conținut
News Alert

Ceremonii de Ziua Armatei Române

25 octombrie, Ziua Armatei Române a fost sărbătorită cu fast la Brăila. Îmbrăcaţi în uniforme, cu o atitudine solemnă şi demnă de respect, aşa s-au prezentat militarii din Brigada 10 Geniu în faţa puţinilor brăileni care s-au încumetat să iasă din casă pe vânt puternic şi să se ia parte la manifestările desfăşurate în Piaţa Independenţei.

col. Gheorghe Soare - comandant Brigada 10 Geniu Brăila: "Suntem mândri că suntem militari şi sărbătorim Ziua Armatei Române. La 25 octombrie 1944 a fost eliberată ultima palmă de pământ a României şi a fost anulat Dictatul de la Viena".

După prezentarea onorului şi depunerea de coroane, militarii i-au invitat pe privitori la expoziţia de armament militar. Cele 12 mijloace de tehnică de geniu şi artilerie i-au atras pe copii ca un magnet.

"Mi-au plăcut tancurile, căţeii de detectare a bombelor, roboţelul care era pentru genişti. Merită să vezi aceste lucruri chiar dacă este frig sau ninsoare sau ploaie" a spus încântat un copil.

Gabriel e fascinat de uniformele militare şi spune că şi-ar dori să îmbrace şi el una, la un moment dat. Vizita la expoziţie i-a oferit prilejul să ţină pentru prima dată o armă în mână.

Teodor Gabriel: "Asta a fost o experienţă plăcută, nu ştiu când se va mai întâmpla din nou. Am venit să văd mai multe obiecte care aparţin armatei, în special armele şi tanchetele şi tunurile".

"Experimentul este plăcut, tehnica este, oricum, una conservatoare, a staţionat. Dar mă aştept să se revigoreze acest sistem. Pentru că un stat fără armată este la îndemâna oricui care îşi doreşte să intre peste el când vrea" a declarat un brăilean.

Cel mai aşteptat şi mai impresionant moment, retragerea cu torţe, evenimentul care ar fi trebuit să marcheze încheierea manifestărilor dedicate Zilei Armatei Române, a fost anulat din cauza vântului puternic.

Reorter: Iuliana Chitic
Operator: Gelu Mormoloc