Condiţii bune pentru producătorii agricoli

Data publicării:
prod agricoli piata

Niculina Constantin vine în Piaţa Centrală din Galaţi de 9 ani de zile. De când a fost amenajat un loc special pentru producătorii agricoli, iar condiţiile de expunere a mărfii s-au îmbunătăţit, femeia spune că vânzările au crescut.

Niculina Constantin, producător agricol: "Sunt persoane care vin şi dau roată de trei, patru ori şi pe urmă ia tot de la producător de unde vede că marfa e mai proaspătă".

Femeia este mândră de marfa pe care o produce în propria ogradă şi este sigură că datorită calităţii produselor a reuşit să atragă clienţi.

Niculina Constantin, producător agricol: "Loboda e mai mare, ştevia e mai mare, mărarul e la 50 de bani, leuşteanul e mai mare, la producători marfa este mai, mai din grădină cum s-ar spune, ştiţi? Nu e cumpărată şi vândută din nou".

Gheorghe Trifan are la tarabă, de peste zece ani, tot felul de legume. Îşi aminteşte că înainte vindea doar în funcţie de câţi clienţi fideli reuşise să-şi facă pe parcursul anilor.

Gheorghe Trigan, producător agricol: "Acuma e cu totul diferenţiat pentru că toată lumea trage, e şi pancarta pusă şi vine, mergem la sector, că acolo găsim numai producători".

La tarabele producătorilor este mereu forfotă.

"În piaţa asta eu vin aici, nu acolo, pentru că eu ştiu că aici vin mai mult ţărani, care n-au producţie mare şi mi se pare că totuşi produsele lor sunt mai sănătoase" spune un cumpărător.

"Sunt şi mai ieftine, mai proastepe şi le facem şi lor un bine. Sunt cartofii aceia mici care sunt spălaţi, sunt aduşi din import şi nu au acelaşi gust cu cei care au pământ pe ei" explică alt client.

"Noi venim aici pentru că este producţie proprie a producătorilor şi în al doilea rând e mai convenabil, la ţărani, şi e cu totul altfel, mai gustoasă, mai..orice!" declară un localnic.

În pieţele gălăţene tarabele producătorilor nu sunt ocupate în totalitate, deoarece unii fermieri nu şi-au primit atestatului de producător care a ajuns cu întârziere la primării.

Eugen Zaharia, directorul Administraţiei Pieţelor: "Obligativitatea noastră este ca 40% din totalul locurilor de vânzare să fie rezervate pentru producători. La Galaţi lucrul acesta este realizat chiar de la 1 mai, cum prevede legea, trebuie să spun că nu sunt ocupate în întregime pentru că au fost ceva probleme cu atestatul de producător".

În cea mai mare piaţă din Galaţi îşi desfăşoară activitatea 59 de producători agricoli.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri