Sari la conținut
News Alert

Consultaţii de prevenţie gratuite, fără pacienţi

De la 1 iunie 2014 toţi plătitorii de asigurări medicale beneficiază de controale gratuite la medicul de familie pentru verificarea stării generale de sănătate.

Elena Vrabie, director Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi: "Toate persoanele, prin noul contract cadru beneficiază de servicii de prevenţie. Cei până la 40 de ani, o dată la trei ani un control la medicul de familie, iar cei peste 40 de ani, anual."

Medicii spun că e mai uşor să previi decât să tratezi şi recomandă persoanelor asigurate să meargă să-şi facă o riscogramă pentru a afla în ce categorie de risc se încadrează. Cu cât o afecţiune este depistată în stare incipientă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari.

Valentin Boldea, medic de familie: "Propriu zis, pacientul vine la medicul de familie şi urmează o discuţie fără a avea o afecţiune în vizor din partea medicului, o discuţie legată de starea de sănătate generală a persoanei respective. Pentru a depista din timp anumite afecţiuni care pot fi tratate în stadii incipiente."

După aproape jumătate de an de la intrarea în vigoare a pachetului de servicii de prevenţie, gălăţenii nu se înghesuie la cabinetele medicilor de familie tocmai pentru că examinarea gratuită de prevenţie nu este însoţită şi un set de analize de laborator.

Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatul Medicilor de Familie Galaţi: "Am în jur de 2.300 de pacienţi înscrişi, până la ora actuală nimeni. Fără un minimum de analize nimeni nu ne vine la cabinet. Omul vine atunci când este bolnav. Ori din moment ce este bolnav nu se mai încadrează în această riscogramă."

Prea puţini dintre gălăţenii asiguraţi cunosc această măsură, iar cei care ştiu nu stăpânesc cultura de prevenţie şi merg la medic doar dacă se simt rău.

"Într-o vreme mergeam în fiecare an, dar acum am mai neglijat. Dacă medicul nu ne cheamă, noi uităm. Doar când nu se mai poate, aşa se întâmplă de obicei" a spus o gălăţeancă.

"Eu nu l-am făcut, spre ruşinea mea. Cei care merg la medic ştiu, cei care nu..." a spus o femeie.

Medicii sunt de părere că pacienţii trebuiesc responsabilizaţi în ceea ce priveşte prevenţia şi fac comparaţii cu ţările civilizate, acolo unde asiguraţii îşi pierd acest drept dacă nu se prezintă la controlul preventiv atunci când sunt programaţi.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Liviu Hagiu