Sari la conținut

Copiii tremură în grădiniţe

"Caloriferul este încă rece şi îl folosim ca suport pentru jucării. Atât pentru moment. Aşteptăm să se încălzească, să dăm jucăriile la o parte, să se degaje căldură pentru copilaşii noştri" spune directoare grădiniţei.

Deşi condiţiile legale de furnizare a agentului termic, trei nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade, s-au îndeplinit de săptămâna trecută, grădiniţa încă e în frig. Lucru care îi nemulţumeşte complet pe părinţi.

Petrişor Ionaşcu - părinte: "Afară au fost cu minus noaptea şi ziua la fel de frig. Putea să-i dea drumul. Copilul are pe el pantaloni, dresuri, două trei rânduri de haine, ca să poată face faţă. La grădiniţă i-am mai adus o bluziţă să-i pun peste".

Andra Bercea - părinte: "Am îmbrăcat fetiţa gros, cu puloveraşe, dresuri, pantaloni mai groşi".

Ca soluţie de avarie, conducerea instituţiei de învăţământ foloseşte patru aparate de aer condiţionat şi un calorifer electric, în cinci săli de clasă.

Stanca Oprea - director Grădiniţa „Motanul Încălţat" Galaţi: "Aceste aere nu reuşesc să aducă temperatura dorită pentru micuţii copilaşi. De aceea veţi mai vedea copii foarte bine îmbrăcaţi".

În restul unităţilor de învăţământ calorifere au început să se încălzească încă de ieri. Asta în urma unor cereri făcute de directori către societatea de furnizare a agentului termic. Cât despre Grădiniţa „Motanul Încălţat", reprezentanţii Apaterm spun că problema s-a rezolvat încă de dimineaţă.

Mihai Costache - purtător de cuvânt Apaterm: "Au întreprins procedura de închidere pe scara blocului, pentru că oamenii nu doresc căldură acum, şi deschidere către grădiniţă. Are conductă separată. Fiecare spaţiu al acestei grădiniţe are conductă separată".

Nu este deloc aşa. La orele prânzului, caloriferele erau încă reci. Iar copii stăteau îmbrăcaţi cu trei rânduri de haine, maiou, tricou şi pulover gros.

Stanca Oprea - director Grădiniţa „Motanul Încălţat" Galaţi: "Educatoarele sunt bine informate în aceste sens în aşa fel încât să alterneze activităţile statice cu cele dinamice, ca să nu traspire copilaşii, dar în acelaşi timp nici să nu le îngheţe mânuţele".

În ceea ce priveşte consumatorii casnici, niciunul nu a primit căldură acum. Şi nici nu a fost stabilit un termen pentru furnizarea agentului termic.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Marian Munteanu

Editor web: Dana Costache