Sari la conținut

Cu pluta pe Dunăre. Un grup de nemţi călătoreşte pe fluviu cu o plută din lemn

Vânt puternic, valuri, peisaje incredibile şi o experienţă de neuitat. Aşa poate fi descrisă aventura celor patru membri ai echipajului: trei nemţi şi un bulgar.

Au construit o plută din 60 de buşteni care cântăreşte apoximativ 40 de tone. Şi-au luat cele necesare şi s-au lăsat duşi de ape. Iar călătoria nu a fost lipsită de peripeţii.

Eisele Jurgen - membru echipaj: "Am avut câteva experienţe neplăcute din cauza schimbării climei. Am avut parte de multe ploi. A fost o ploaie de o oră, dar cred că au fost 200 de litri pe metru pătrat. A fost o furtună mare, au fost valuri de un metru. Nu am putut înainta. Am tras în port".

El este cel care a venit cu ideea acestei călătorii. Mai ales că nu se află la prima experienţă de acest gen. O are alături şi pe fiica sa, în vârstă de 23 de ani. Tânăra a renunţat la vacanţa cu prietenii, l-a convins şi pe iubitul ei şi au urcat pe plută fără să stea pe gânduri.

Susanne Jurgen - membru al echipajului: "Prietenilor le-am zis că e doar lemn, că stăm pe râu, ne relaxăm, facem şi puţină treabă. Au zis: da, sună bine. Şi când le-am arătat fotografii au zis: arată chiar interesant".

Pe lângă cei trei nemţi, în echipaj este şi un bulgar. Este chiar căpitanul ambarcaţiunii. Are 30 de ani şi vorbeşte destul de bine româneşte. Iar în aventura asta a intrat dintr-o întâmplare. Nu i se pare deloc periculos.

Sofroniev Velickov - cârmaciul plutei: "Multă lume spune că e periculos. După ce s-au suit, spun că e foarte frumos. Anul trecut i-am ajutat să contruiască pluta. Eu sunt pescar în Bulgaria şi a venit să-i dau o mână de ajutor. Bun, îţi dau o mână de ajutor şi de atunci ne-am împrietenit".

De cum răsare soarele şi până apune ei sunt pe apă. Au grătar pe plută, îşi fac de mâncare şi mai repară câte ceva dacă este cazul. În rest fac plajă şi se relaxează.

Călătoria are şi un scop, acela de a arăta lumii că Dunărea este frumoasă şi nu trebuie poluată.

Călătoria pe apă se întinde pe o distanţă de aproximativ 700 de kilometri şi se va termina pe 31 august, la Tulcea. Acolo se vor întâlni cu Ivan Patzachin la Festivalul bărcilor cu vâsle.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache