Cutremurele de la Izvoarele, un mister

Data publicării:
izvoarele

Fenomenele seismice de la Izvoarele au recidivat la jumătatea lunii septembrie, exact la un an de când seria de cutremure a zguduit din temelii localitatea.

Sătenii s-au plâns că bubuiturile şi vibraţiile din sol au reapărut şi le zdruncină casele.

Staţiile seismice au înregistrat 12 cutremure în septembrie şi două luna aceasta, ele având o magnitudine de 0,5 şi 2,4 grade pe scara Richter.

Ion Neculau, primar comuna Slobozia Conachi: "Îmi pun pentru început întrebarea cum de au recidivat aceste mişcări sesimice, cu o exactitate metronomică, exact la un an au încetat. Septembrie 2013 în forţă atunci, septembrie 2014, mult mai palid. Şi după o reacţie a cetăţenilor, autorităţilor, brusc au încetat. Nu ne putem explica".

Cutremurele de la Izvoarele au fost studiate de experţii Institutului de Fizica Pământului, care nu pot spune, însă, cu exactitate cauza acestora.

Mihail Diaconescu, cercetător Institutul de Fizica Pământului: "Casele sunt într-o filosofie precară, nu au temelie, nu au centură, sunt făcute din pământ. Şi dacă trece o maşină vibrează, lucru acesta se simte în casă".

De vină, spun specialiştii, ar putea fi şi pânza freatică, puţurile de apă fiind situate situate doar la patru metri sub pâmânt.

Mihail Diaconescu, cercetător Institutul de Fizica Pământului: "Deci într-un sol atât de îmbinat de apă şi ţinânt cont că au mai fost şi nişte izvoare spre sudul satului care au fost obturate. Practic casele astea au stat pe un burete îmbibat cu apă".

Multă vreme s-a vehiculat idea că de vină ar fi sondele petroliere din zonă. Lucru acesta a fost infirmat, însă, de specialişti, dar şi de reprezentanţii operatorului economic care îşi desfăşoara activitatea în comună de 45 de ani.

Alexandru Maximescu, director afaceri publice Petrom: "Cutremurele produse în zonă sunt de natură tectonică, dar nu reiese o influenţă notabilă a acestor factori, inundaţii, exploatări de petrol şi aşa mai departe".

În acest moment, în satul Izvoarele este linişte. Cutremurele au încetat să se mai producă, însă ar putea reapărea oricând.

Ion Neculau, primar comuna Slobozia Conachi: "Faptul că aceste mişcări seismice sunt pe verticală şi nu pe orizontală aşa cum ar fi nişte cutremure normale, ne înspăimântă mai tare. Şi noi resimţim aceste mişcări cu un grad de magnitudine dublă. Un cutremur de doi, noi il resimţim de patru".

Specialiştii Institutului Naţional de Fizica Pământului vor amplasa în zonă, până la sfârşitul anului, şase staţii seismice pentru a studia mai bine fenomenele din satul Izvoarele.

Reporter: Cornelia Mazilu

Operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri