Sari la conținut

Datoriile lasă Galaţiul fără apă caldă

Lucrările la sistemul de termoficare din Galaţi apar în timpul unui imens scandal între societăţiile care asigură apa rece şi apa caldă în oraş: Apă Canal şi Apaterm.

În contul datoriei pe care societate de termoficare o are către Apă Canal, aceasta din urmă a sistat furnizarea apei reci către punctele termice.

„Motivat de faptul că Societatea Apaterm SA Galaţi înregistra la data de 28.08.2014 un sold debitor de 4.831.793,62 lei şi a faptului că nu şi-a respectat angajamentul de plată, Societatea Apă Canal SA Galaţi, în baza unei notificări prealabile, a fost nevoită să aplice procedura de debranşare de la reţeaua de alimentare cu apă potabilă a sediului administrativ şi, ulterior, a patru puncte de producţie" potrivi site-ului Apă Canal.

Victime colaterale în acest război sunt atât gălăţenii rău platnici, cât şi cei care sunt cu facturile la zi.

"Apa este ca şi aerul pe care îl respirăm. Nu este apă, nu avem viaţă" a spus un gălăţean.

Nicolae Rainea, consilier local: "Noi suntem prea mici pentru o problema aşa mare. Cei care plătesc suferă din cauza celor care nu plătesc întrucat când s-au construit blocurile s-au contruit cu apa caldă şi rece la comun".

Reprezentanţii societăţii de termoficare spun că rezolvarea problemei este în curtea asociaţiilor de proprietari. Asta deoarece încasările de la populaţie sunt foarte mici şi nu acoperă datoriile către Apă Canal.

Mihai Costache, purtător de cuvânt Apaterm: "Ori în momentul în care timp de doi, trei, şapte sau mai mulţi ani, asociaţiile nu au achitat ce au avut de achitat şi parte din aceste sume suntem obligaţi să le achitam în urma unor sentinţe judecătoreşti, lucrurile se complică şi astfel ajungem în situaţia aceasta".

Primarul Marius Stan a somat operatorul regional Apă-Canal să reia de urgenţă furnizarea apei către Apaterm.

Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Cer conducerii societăţiii Apă-Canal să ţină cont de faptul că, prin această măsură, a lăsat populaţia întregului oraş fără apă caldă, în condiţiile în care temperaturile au scăzut semnificativ, odată cu venirea toamnei. Ştiu că există datorii ale Apaterm către Apă-Canal, ştiu că este vorba de sume importante de bani, care nu s-au plătit din cauză că populaţia nu îşi plăteşte constant facturile, însă consider că este o măsură iresponsabilă a conducerii Apă-Canal de a lăsa întreg oraşul fără apă caldă".

În cursul zilei de luni, primarul Marius Stan le-a cerut celor două societăţi să rezolve cât mai repede probleme financiare astfel încât gălăţenii să nu aibă de suferit.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Luigi David

Editor web: Dana Costache

Pe aceeași temă

Povara datoriilor revine

MUNCHEN - Creșterea economică globală accelerează. Dar, înainte să deschidem șampania, trebuie să admitem că sporirea...

Cum scapi din Biroul de Credit

Românii care au intrat pe lista rău platnicilor pot cere ştergerea acestor informaţii, dar doar cu un motiv întemeiat...