De la Direcţia Forţei de Muncă, la râme. După 32 de ani la birou, o femeie vinde momeală pentru pescuit

Data publicării:
rame


Iuliana Chitic, reporter Digi24 Galaţi: "Pe drumul care coboară spre Dunăre întâlnim în fiecare dimineaţă cel puţin cinci persoane care vând momeală, de toate felurile, pescarilor împătimiţi."

Pentru cei câţiva lei pe care îi primesc pentru un pahar cu momeală, distribuitorii, aşa cum le place să se numească, muncesc zi - lumină. Printre ei am găsit-o şi pe Doina Ivanciu. După 32 de ani de muncă la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, femeia a fost dată în şomaj şi constrânsă de situaţie a găsit o metodă de a supravieţui. Şi-a amintit că la ţară părinţii ei dădeau foc râmelor pentru a nu le distruge grădina şi aşa i-a venit ideea.

Doina Ivanciu, vânzător de momeală: "La care i-am spus: mamă, nu mai da foc. Păi de ce? Păi pe astea le culeg eu şi merg să le vând. Nu se poate aşa ceva! Ba se poate."

Femeia povesteşte amuzată că la început nu ştia nimic despre momeli şi chiar îi era frică să le atingă.

Doina Ivanciu, vânzător de momeală : "Când am pus prima dată mâna pe râme, pe coropişniţă era groaznic. Şi când am văzut că un copil de 8 ani le adună am zis că pe mine nu o să mă mănânce. Le aruncam, iar le luam. Nu ştiam nimic. Le puneam pe toate într-un pahar din acela mare, aşa, de bere. Pe toate le puneam grămadă. Şi aşa mi-am câştigat clienţii."

După aproape cinci ani, Doina a devenit expertă în momelile pescăreşti şi ştie exact care râmă e bună pentru fiecare tip de peşte, ori de apă.

Pentru momeala pe care o scoate la vânzare, femeia merge în fiecare săptămână în judeţul Vaslui. Ştie acolo un loc, unde sunt râme multe, dar nu vrea să spună unde. Are un loc pe care vrea să-l ţină secret, în judeţul Vaslui, unde caută râmele. Aşa că...

Doina Ivanciu, vânzător de momeală: "La ora 2 jumate, dimineaţa. Asta e ora mea de trezire. Stau până la 9-10 aici. După aceea alerg iar după o râmă albă, după o coropişniţă, după o lipitoare. După ce cere clientul. Locurile mele secrete. Nu trebuie să ştie toată lumea că după aceea nu mai găseşti nimic."

Femeia spune că sunt zile în care nu vinde nimic şi trebuie să arunce toată marfa. În zilele de weekend, când vinde cel mai mult, câştigă până în 80 de lei pe zi.

Doina Ivanciu, vânzător de momeală: "Concurenţa e mare. După cum aţi văzut, de la Ultimul Leu şi până aici, deja fiecare caută să trăiască. Ori mai lasă ori mai pune, depinde cum prinde băiatul."

Pentru a-şi fideliza clienţii, doamna Doina şi-a făcut şi carte de vizită, iar pescarii pretenţioşi o sună pentru a comanda cea mai bună nadă.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri