De la NASA, la Agenţia Spaţială Română

Data publicării:
mingireanu

Povestea lui Florin Mingireanu începe în 1999, atunci când a participat la un concurs internaţional de inginerie.

Lucrările sale au fost atât de bune, încât Universitatea Americană Utah i-a oferit o bursă de cercetare în domeniul astrofizicii.

La doar 25 de ani, după absolvirea unei alte facultăţi în domeniu, a devenit colaborator al NASA.

Florin Mingireanu, cercetător ştiinţific Agenţia Spaţială Română: "M-a ajutat extrem de mult perioada în Statele Unite prin experienţa acumulată din perspectivă practică. Zboruri de mare altitudine la un Centru Nasa din New Mexico, posibilitatea de a efectua experiemente în microgravitaţie, decolând de pe shutter landing facility, pista de aterizare a navetelor spaţiale".

A primit apoi un job în cadrul NASA dar a renunţat la el pentru a se întoarce în ţară. A preferat să facă cercetare în cadrul Agenţiei Spaţiale Române.

Florin Mingireanu, cercetător ştiinţific Agenţia Spaţială Română: "Orice om este patriot într-o oarecare măsură, depinzând de culorile steagului sub care s-a născut, dar pragmatic din punct de vedere că am simţit că se poate face treabă aici şi că există o cale de dezvoltare, în domeniul aerospaţial".

Povestea lui au aflat-o şi sute de liceeni din Galaţi, oraşul de unde Florin a plecat acum 13 ani.

"Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră, înainte de această prezentare ştiaţi că avem o activitate destul de bună în spaţiul cosmic şi longevivă. Primele activităţi în România în domeniul spaţial, primele activităţi formale în România au început în anul 1968" le-a spus Florin elevilor.

Andra Ionescu, director Colegiul Naţional Costache Negri: "Este foarte important să-i motivăm şi pe elevii noştri să încerce să-şi atingă scopurile, obiectivele dar în acelaşi timp să îi aducem înapoi în ţară pentru că avem nevoie de specialişti, avem nevoie de oameni dedicaţi profesiei lor".

Pentru tineri, astfel de poveşti de succes sunt inspiraţionale.

Andrei Coroiu, elev: "Mi s-a părut foarte interesantă. Mă pasionează domeniul tehnic. Toate datele pe care le-au obţinut mi se par uluitoare, până unde au reuşit să ajungă aceşti oameni, mi-aş dori să fiu în locul lor şi mă gândesc pe viitor să mă bag pe acest domeniu".

Elevii buni de la liceele de renume din Galaţi ajung de cele mai multe ori la facultate în străinătate.

Conform statisticilor instituţiilor de învăţământ, doar 30% dintre ei se mai întorc să muncească în ţară.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Ionuţ Negru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri