De la viticultură, la industria uleiului

Data publicării:
fabrica ulei

După ce a lucrat 35 de ani viticultură la stat, Nicolae Mănăilă a decis să îşi facă propria afacere. Pe locul unui fost imaş de la marginea satului Priponeşti, omul şi-a deschis o mică fabrică de ulei.

A început timid cu trei angajaţi şi cu o presă primitivă de ulei cumpărată în 1993 de la Mecanica Vaslui.

Nicolae Mănăilă: "M-a ajutat foarte mult pentru că am fost scutit 5 ani de TVA şi trei ani de impozite. Piaţa uleiului era foarte săracă la momentul respectiv, nu se găsea ulei decât cu raţia şi am avut un început extraordinar de rapid".

Dacă la început producea într-o zi mai puţin de 2 tone de ulei, acum producţia s-a triplat. De-a lungul anilor, procesul tehnologic s-a dezvoltat, iar acum fabrica are dotări moderne, cu instalaţie de făcut sticle din plastic, îmbuteliere şi etichetare automată.

Nicoalae Mănăilă: "Câteodată aş spune că este un ca un vis urât. Din cauza concurenţei care a venit pe piaţa externă. Am fost insistent, nu am dat un pas înapoi şi totdeauna am încercat să fac calitate".

Roadele muncii de aproape un sfert de secol au început să fie culese în urmă cu doi ani, când uleiului îmbuteliat la Priponeşti a ajuns să fie vândut la export.

Nicolae Manoilă: "Am început să intrăm pe piaţa externă cu ulei brut, apoi rafinat vorbim de Italia, în Bulgaria, iar anul trecut am făcut livrări in Italia, Cipru, uleiului din Cipru a plecat deja în ţările din Africa".

În prezent, cererile sunt atât de mari încât nu se întâmplă să rămână cu marfă pe stoc.

Fabrica de ulei nu are datorii, iar cei 50 de salariaţi sunt mulţumiţi că au un loc de muncă aproape de casă.

"Sunt aproape de casă, nu fac naveta şi asta mă avantajează" spune un angajat.

"Este foarte bine, mai ales la ţară. Suntem foarte mulţumiţi, pentru mine doamna şi domnul sunt ca al doilea rând părinţi" declară alt salariat.

Lucian Borza, primarul comunei Priponeşti: "Este o zonă un pic mai izolată, Tecuciul este la 24 de km de comuna noastră şi este o gură de aer pentru locuitorii comunei".

În paralel, Nicolae Mănăilă a dezvoltat şi o afacere cu oţet din vin de fermentaţie.

reporter: Cornelia Mazilu
operator: Dan Lare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri