Diabetul, epidemie în rândul populaţiei

Data publicării:
diabet

Federaţia Internaţională de Diabet îşi propune să aducă în prim plan importanţa micului dejun, care constituie o sursă energetică şi nutritivă, dar care ajută şi la prevenirea apariţiei afecţiunilor metabolice.

Magdalena Moroşanu - medic diabet şi boli de nutriţie: "Să conţină o proteină de bună calitate, un lapte, un ou, o carne slabă sau un peşte. Să nu lipsească o legumă sau o frunză de verdeaţă, pentră că vegetalele frunzoase conţin mulă vitamină C şi fier. Şi atunci am avea un mic dejun satisfăcător".

Specialiştii în boli de nutriţie nu mai vorbesc despre diabet ca despre o boală îngrijorător de răspândită în ultimii ani, ci despre o epidemie de diabet în rândul populaţiei.

Magdalena Moroşanu - medic diabet şi boli de nutriţie: "La ora actuală, în judeţul Galaţi s-a confirmat epidemia de diabet. Dacă în 1993, în statisticile mele apăreau 2.700 de diabetici, la ora actuală avem peste 25.000 de diabetici".

Vârsta de debut a bolii a scăzut din ce în ce mai mult, iar medicii se lovesc de cazuri de diabet la sugari. La copii, incidenţa bolii s-a triplat în ultimii ani.

Aurel Nechita - decan Facultatea de Medicină şi Farmacie ''Universitatea Dunărea de Jos'': "Dacă înainte de revoluţie, în urmă cu 25 de ani, aveam două-trei cazuri noi apărute pe an, acum avem în jur de 12-14-16 cazuri noi apărute pe an. Deci este o creştere extraordinară. Anul acesta, până în momentul de faţă sunt 12 copiii nou depistaţi cu diabet la spitalul de copii".

Pe lângă încurajarea unei alimentaţii bogate în legume, fructe, cereale integrale şi proteine bune, medicii recomandă şi practicarea a 30 de minute de exerciţii fizice zilnic.

Comportamentul sănătos ajută inclusiv persoanele deja diagnosticate cu această afecţiune să ţină boala sub control.

Pe 14 noiembrie, de ziua mondială a luptei împotriva diabetului zaharat, gălăţenii sunt aşteptaţi la ora 8.00, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a-şi verifica, gratuit, glicemia. Testarea se face pe nemâncate.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Luigi David

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri