Dincolo de limite, pentru traversarea Canalului Mânecii

Data publicării:
inot iancu-1

Antrenamentul maraton pe Dunăre s-a întins pe o distanţă de 43 de kilometri între Gropeni şi Galaţi. Înainte de start, bărbatul se declara încrezător.

Avram Iancu, înotător: "Sunt pregătit din toate punctele de vedere şi mă bucur că am această oportunitate de a mă antrena, iată, şi în Dunăre. Abia aştept să mă arunc în apă, vizavi de înotul în Dunăre erau acele vârtejuri, despre care nici acum nu ştiu cât la sută e mit, şi cât la sută e realitate".

Avram Marius Iancu este bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroşani, este căsătorit şi are trei copii. Dorinţa de a traversa înot Canalul Mânecii s-a născut în toamna anului 2013, după ce a citit despre oamenii care au reuşit acest lucru.

Avram Iancu, înotător: "Lecturând acel articol am constatat că niciun român nu s-a încumetat să traverseze Canalul Mânecii. Orgoliul meu naţional cumulat cu numele pe care îl port, Avram Iancu, nu a acceptat această situaţie".

Aşa că a început să se pregătească pentru această provocare. Primele două încercări pe care le-a avut anul trecut, au eşuat.

Antrenamentul de 10 ore de înot fără pauză în Dunăre a fost testul final înainte de o nouă tentativă de a traversa Canalul Mânecii, în acest an, la începutul lunii august.

Avram Iancu, înotător: "Curenţii sunt foarte puternici, am dat o bătălie crâncenă în ultimii kilometri. Cam după 4 ore s-au instalat nişte dureri destul de serioase în umeri, în următoarele trei ore, după cele patru cu dureri, cu arsuri în umeri foarte mult".

Oamenii care au auzit de povestea lui Avram Iancu îl admira, în primul rând, pentru curaj.

"Chiar îl admir pentru curajul pe care îl are. Sunt curenţi puternici, chiar la plajă, şi pe jos pe aici pe undeva, sunt curenţi puternici. Trebuie să fii puţin atent, trebuie să ai şi o pregătire fizică bună" spune un gălăţean.

"E ambiţios. Îşi asumă răspunderea, cine are curajul ăsta înseamnă că îşi asumă răspunderea" declară alt localnic.

Chiar şi instructorii de înot recunosc că ambiţia bărbatului ar fi o adevărată provocare chiar şi pentru inotătorii de performanţă.

Eugen Mislea, antrenor înot: "Mi se pare foarte greu, dacă nu eşti pregătit, ţinând cont de curenţii foarte reci, viteza lor. Antrenamentul în Dunăre e mai uşor, datorită cursului apei".

Potrivit statisticilor, doar 16% dintre cei care vor să traverseze Canalul Mânecii reuşesc acest lucru. Până în prezent, printre cei care au făcut faţă provocării nu se numără niciun român.

Competiţia pentru traversarea Canalului Mânecii la care va participa Avram Iancu se va desfăşura în perioada 9-13 august.

reporteri: Georgiana Ciurea, Ionuţ Negru
operatori: Bogdan Cazacu, Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri