DN 10 Buzău-Braşov, închis circulaţiei. De pe versant curge nămol amestecat cu bolovani şi copaci

Data publicării:
dn 10 buzau

Un întreg munte s-a prăvălit pe șosea, în amonte de barajul de la Siriu.

Drumarii au fost nevoiți să închidă complet circulația duminică seara, după ce au constatat că versantul nu se stabilizează. Proporțiile dezastrului s-au văzut abia dimineață: de pe versant curge continuu nămol amestecat cu trunchiuri de copaci și bolovani, unii cu o greutate de câteva tone.

Aluviunile au depăşit înălțimea parapetul de protecție ridicat în anul 2005.

În ciuda pericolului, localnicii din zonă traversează pe jos muntele de pământ ca să ajungă la casele aflate de cealaltă parte a alunecării.

"A început de o săptămână, acum a căzut mai rău" a declarat o localnică.

De duminică seara, basculantele transportă aluviunile de pe DN 10. Fenomenul alunecărilor a început în 2005, în urma unor ploi torenţiale. Atunci drumul a fost închis două luni, iar autorităţile au oprit alunecările de teren prin întărirea versantului cu un parapete de protecție înalt de 5 metri.

Pâna la redeschiderea drumului, șoferii sunt obligați să facă un ocol de aproape 100 de kilometri de la Cislău spre Vălenii de Munte - Cheia - Brașov.

Drumul Național 10 Buzău-Brașov este cea mai scurtă legatură între Muntenia şi Ardeal și are un trafic de peste 5.000 de autovehicule pe zi, în special camioane și tiruri.

Proiectanții care au lucrat la reabilitarea drumului în 2005 spun că alunecarea este cauzată de un izvor care destabilizeaza versantul, dar pâna acum nu au găsit banii necesari unei lucrări de amploare.

Editor: Dana Costache
Operator: Bogdan Vlădoiu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri