Energia verde, pe cale de dispariţie. Investitorii nu mai sunt interesaţi să-şi dezvolte afacerile în Brăila

Data publicării:
eoliene1

Iuliana Chitic - reporter Digi 24 Galaţi: "În prezent energia verde asigură o treime din necesarul judeţului Brăila. Numai o astfel de turbină eoliană foloseşte puterea vântului pentru a produce 2,5 megawatti pe oră".

16 astfel de centrale electrice erau pe punctul de a fi puse în funcţiune, când Guvernul a micşorat numărul de certificate verzi acordate investitorilor, de la 6 la 3, pentru fiecare megawatt instalat.

Radu Enache - manager de proiect: "A fost o greşeală deoarece cei care au construit se vedeau obligaţi să nu-şi mai poată recupera investiţia în termenul prevăzut".

În comuna Stăncuţa sunt trei parcuri voltaice şi fiecare produce 3 megawatti pe oră, iar primăria încasează redevenţe în valoare de 100 de mii de lei.

Şi în satul Cuza Vodă au început investiţiile pentru producerea energiei verzi, însă unii investitori nu au mai considerat rentabil să se întoarcă pentru terminarea tuturor proiectelor.

Dobre Prioteasa - viceprimar comuna Stăncuţa: "Au stopat, au stagnat, nu mai ştim nimic. Dacă veneau acolo, la Cuza Vodă, pe o suprafaţă de 22 de hectare se înfiinţa un parc voltaic cu o putere de 19 megawatti, unde puteau să lucreze cetăţeni ai satului, 25-30 de oameni".

La bunăstare visau şi primarii comunelor unde planurile de pe hârtie nu s-au mai concretizat.

Iuliana Chitic - reporter Digi 24 Galaţi: "O firmă din Germania ar fi trebuit să ridice pe acest teren din comuna Gropeni, 5 turbine eoliene. Investiţia nemţilor nu s-a mai concretizat, însă, tocmai din cauza modificărilor legislative cu privire la eliberarea certificatelor verzi".

Deşi ar vrea ca investitorii să se reîntoarcă pentru a concretiza demersurile începute, primarii nu speră că acest lucru se va întâmpla prea curând.

Stan Malinche - primar comuna Gropeni: "Din discuţiile pe care le am cu dumnealor mi-au spus că în niciun caz anul acesta nu va intra în investiţie. Cu alte cuvinte mi-au spus clar că totul e pregătit în schimb investiţia este îngheţată, chiar folosesc termenul lor".

În aceeaşi situaţie mai sunt încă 16 localitati din judeţul Brăila.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri